„Rozmowy o końcu świata” –  nowy program Magdy Łucyan w TVN24

Czy kończy nam się świat? Czy czeka nas klimatyczna katastrofa? Jak jej przeciwdziałać? Ile mamy czasu?  – odpowiedzi na te pytania będzie szukać Magda Łucyan, w swoim nowym programie „Rozmowy o końcu świata”. Premiera w sobotę, 2 października o godz. 18 na antenie TVN24.

O kryzysie klimatycznym dziennikarka Faktów TVN ma rozmawiać z przedstawicielami różnych opcji politycznych. Pierwszym gościem będzie minister Klimatu i Środowiska Michał Kurtyka. Nie będzie to jednak rozmowa wyłącznie jeden na jeden.  Do dyskusji włączą się także młodzi ludzie niezwiązani z polityką, których łączy wspólna sprawa troski o klimat i o swoją przyszłość. Słowa i deklaracje polityków, chwile po rozmowie zostaną poddane weryfikacji ekspertów i naukowców. Wypowiedzi ministra klimatu skomentują na przykład Marcin Popkiewicz, fizyk i dziennikarz naukowy oraz  prof. Zbigniew Karaczun, wykładowca SGGW i ekspert Koalicji Klimatycznej.

Jak zapewnia Magda Łucyan, cytowana w komunikacie prasowym, „Rozmowy o końcu świata” to nie będzie kolejny program o ekologii, tylko zupełnie nowa formuła.  –  Tu świat dorosłej polityki, zmierzy się  z ambicjami i obawami o swoją przyszłość młodych ludzi  – tłumaczy dziennikarka.

W każdym programie zostanie wyemitowany również reportaż śledczy, który dotyka najważniejszych dla zmian klimatu kwestii. Reporter Filip Folczak na początek sprawdził jak wygląda masowa wycinka drzew w Polsce – także w miejscach kluczowych dla polskiej przyrody.

„Rozmowy o końcu świata”  będą nadawane w pierwszą sobotę każdego miesiąca.

opr. jka, źródło: TVN