Home / Z życia mediów  / RPO pisze w sprawie wyrzucenia Łukasza Warzechy z Polskiego Radia 24

RPO pisze w sprawie wyrzucenia Łukasza Warzechy z Polskiego Radia 24

Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar wystosował pismo do dyrektorki Polskiego Radia 24 Joanny Turek z prośbą o wyjaśnienie przyczyn rozwiązania współpracy z Łukaszem Warzechą.

Program „Wróżenie z Faktów” Łukasza Warzechy, doświadczonego publicysty m.in. tygodnika „Do Rzeczy”, a także portalu sdp.pl, został zdjęty z anteny Polskiego Radia 24 w połowie listopada bez podania przyczyn przez kierownictwo rozgłośni. Zaraz po tej decyzji, z apelem o przywrócenie Warzechy na antenę Polskiego Radia 24 wystąpiło Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP (tutaj) .

Teraz z pytaniem o przyczyny rozwiązania współpracy zwrócił się do szefowej PR24 Joanny Turek Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar. W swoim piśmie wyraża  „zaniepokojenie obecną sytuacją dotyczącą polityki kadrowej prowadzonej w Polskim Radiu 24.” Podkreśla, że w jego ocenie „decyzje w tym zakresie powinny być podejmowane wyłącznie w oparciu o przejrzyste zasady, z poszanowaniem niezależności redakcyjnej dziennikarzy i redaktora naczelnego, konieczne jest również każdorazowo podanie uzasadnienia rozwiązania współpracy z danym dziennikarzem. W tym kontekście pragnę uprzejmie zwrócić uwagę Pani Dyrektor na konstytucyjne oraz międzynarodowe standardy realizowania misji publicznej oraz poszanowania swobody wypowiedzi w mediach publicznych, których ważnym elementem jest obowiązek prezentowania treści o pluralistycznym charakterze (zasada pluralizmu).”

W dalszej części pisma Adam Bodnar przypomina: „Następstwa braku pluralizmu w mediach są groźne z punktu widzenia swobody wypowiedzi, ponieważ przekładają się na naruszenie praw odbiorców do uzyskiwania rzetelnej informacji na tematy istotne społecznie”.

jka, żródło: rpo.gov.pl