Home / Z życia mediów  / Ruszyła akcja „Choinki Jedynki”

Ruszyła akcja „Choinki Jedynki”

Program 1 Polskiego Radia już po raz 18. organizuje akcję charytatywną „Choinki Jedynki”. Wspomoże ona  podopiecznych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko” oraz Fundacji „Wspólnota nadziei”.

Fundusze zbierane są w czasie licytacji obrazków namalowanych przez dzieci oraz dorosłych. Temat wszystkich prac brzmi: „Tajemnice Świąt Bożego Narodzenia”. Dzieci uczestniczą w konkursie rysunkowym, który ogłaszany jest na antenie Programu 1 Polskiego Radia, a  dorośli podczas specjalnego spotkania w gmachu Polskiego Radia, 1 grudnia. Co roku w akcję włączają się artyści, sportowcy, naukowcy. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Pierwsza Dama RP Agata Kornhauser-Duda.

Do 30 listopada dziecięce prace wybrane przez jury w składzie Aneta Kosin, Marek Jaromski oraz prof. Franciszek Maśluszczak, omawiane są w audycjach: „Cztery pory roku” (godz. 9.00-12.00) i „Ekspres Jedynki” (godz. 15.00-17.30).

Licytacja prac dorosłych odbędzie się od 2 grudnia do 6 grudni, a dzieci  7 grudnia w Wielkim Finale.

jka, źródło: Polskie Radio