Home / Z życia mediów  / Przyznano Nagrody Radia ZET im. Andrzeja Woyciechowskiego

Przyznano Nagrody Radia ZET im. Andrzeja Woyciechowskiego

Bianka Mikołajewska z portalu OKO.press, Adam Pieczyński  z TVN oraz Paweł Reszka  z „Polityki” zostali wyróżnieni Nagrodą Specjalną Radia ZET im. Andrzeja Woyciechowskiego „Dziennikarz Dekady”. Doroczną Nagrodę Radia ZET im. Andrzeja Woyciechowskiego otrzymali Marek i Tomasz Sekielscy za film dokumentalny „Tylko nie mów nikomu”.

Tytułem „Dziennikarza Dekady” uhonorowano osoby, które zdaniem kapituły „w ramach swojej działalności w latach 2009-2019 stali się symbolem niezależnego i wolnego od nacisków dziennikarstwa, wykazywali się szczególnym profesjonalizmem i obiektywizmem, przestrzegali etyki zawodowej, a ich materiały cieszyły się uznaniem społecznym i miały istotny wkład w postrzeganie otaczającej nas rzeczywistości”.

Wśród nominowanych do tej nagrody znaleźli się: śp. Bożena Aksamit, Wojciech Bojanowski, Mariusz Janicki, Bertold Kittel, Robert Mazurek, Monika Olejnik, Tomasz Sekielski, Krzysztof Skowroński, Andrzej Skworz, Andrzej Stankiewicz, Stefan Szczepłek, Mariusz Szczygieł, o. Ludwik Wiśniewski, Wiesław Władyka i Piotr Zaremba.

jka, źródło: Eurozet.pl, fot. Twitter/Radio ZET