Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Anna Popek rozmawia z Joanną Rawik – zapowiedź

SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Anna Popek rozmawia z Joanną Rawik – zapowiedź

Piosenkarka, aktorka, dziennikarka Joanna Rawik będzie 7 września gościem Anny Popek w rozmowie z cyklu „SDP Cafe – podaj dalej…”. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl 36 rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę.

Joanna Rawik jest piosenkarką, aktorką, dziennikarką. Dzieciństwo spędziła w Rumunii. Do Polski przybyła w wieku 13 lat. Debiutowała w latach 50. w kabarecie dziennikarzy Kaczka, występowała w teatrach i śpiewała w zespole jazzowym. Pod koniec lat 60. zdobyła popularność wykonując piosenki niskim, charakterystycznym głosem. Koncertowała w Polsce i za granicą. Po występach we Francji nazwano ją Juliette Greco znad Wisły. Nagrywała płyty, audycje radiowe i programy telewizyjne, występowała m.in. w „Podwieczorku przy mikrofonie”, zagrała w filmach i serialach. Była wykładowcą historii piosenki francuskiej.

W kolejnym odcinku „SDP Cafe – podaj dalej…” 8 września Joanna Rawik wystąpi w roli gospodyni, a jej gościem będzie Piotr Zubek, wokalista, a także dziennikarz, prowadzący audycję „Słowem, piosenka” w Radiu dla Ciebie.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury