Specjalny serwis poświęcony Prymasowi Tysiąclecia

Portal Polskiego Radia we współpracy z Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego, z okazji 40. rocznicy śmierci Prymasa Tysiąclecia i ogłoszenia 2021 rokiem Prymasa Stefana Wyszyńskiego, przygotował serwis wyszynski.polskieradio.pl.

Na stronie znajdziemy najważniejsze wydarzenia z życia Prymasa Tysiąclecia oraz poznamy jaki wpływ jego autorytet miał zarówno na rzesze wiernych, jak i odpieranie ataków komunistycznych władz. Dzięki archiwalnym nagraniom poznamy też inną, osobistą stronę postaci Wyszyńskiego – człowieka obdarzonego poczuciem humoru, filozofa miłującego przyrodę, pacjenta walczącego z cierpieniem spowodowanym nieuleczalną chorobą. Autorzy serwisu wyszynski.polskieradio.pl sięgnęli do bogatych zbiorów dźwiękowych Archiwum Polskiego Radia, Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa i nagrań Instytutu Prymasowskiego. Wśród nich są m.in. fragmenty homilii Prymasa oraz wspomnienia rodziny i najbliższych przyjaciół. Niektóre materiały zostaną opublikowane po raz pierwszy od ponad 60 lat.

Serwis ozdabiają bogate zbiory fotograficzne Instytutu Prymasowskiego Stefana Kardynała Wyszyńskiego oraz Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego. Przed kamerą Polskiego Radia stanęli historycy Kościoła i biografowie Prymasa, których zapytano o spuściznę Kardynała dla ludzi żyjących w XXI wieku.

Serwis został podzielony na siedem rozdziałów: Droga do godności Prymasa, Stalinizm i internowanie, Millenium kontra Tysiąclecie, Prymas i Papież, Prymas i „Solidarność”, Koniec drogi, Co Prymas ma nam do powiedzenia?

opr. jka, źródło: Polskie Radio