Home / Klub Publicystyki Kulturalnej  / Spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Po półtorarocznej przerwie spowodowanej pandemią wracają cykliczne spotkania Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP. Odbywać się one będą, jak wcześniej, w pierwsze środy miesiąca w Domu Dziennikarza, przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie.

Mam przyjemność zaprosić Państwa na spotkanie z młodym historykiem  Bartoszem Gralickim z Instytutu Pileckiego w Warszawie, które odbędzie się w środę, 3 listopada, o godz. 17.00. Temat: „Muzeum Obławy Augustowskiej”, które oficjalnie zainaugurowało działalność w dniach 12-15 października 2021 r., w byłym gmachu NKWD-UB-MO w Augustowie.

Serdecznie zapraszam,

dr Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Bartosz Gralicki – historyk, absolwent Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2016 r. pracownik Ośrodka Badań nad Totalitaryzmami im. Witolda Pileckiego, a od 2018 r. – Instytutu Pileckiego. Autor wyboru relacji polskich jeńców w niewoli sowieckiej 1939-1941 r. oraz zesłańców z lat 1940-1941 r. opublikowanych w ramach serii wydawniczej „Zapisy terroru”. Od 2021 r. jest pełnomocnikiem dyrektora Instytutu Pileckiego ds. upamiętnienia Obławy Augustowskiej.

Fot. Ze zbiorów Instytutu Pileckiego