Home / Klub Publicystyki Kulturalnej  / Spotkanie KPK SDP: „Losy Polaków – od Solidarności do wolności”

Spotkanie KPK SDP: „Losy Polaków – od Solidarności do wolności”

Tematem drugiego w 2020 roku spotkania Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP będą „Losy Polaków – od solidarności do wolności”. Zaproszenie przyjął bowiem Zygmunt Gutowski – prezes Fundacji Polska-Europa-Polonia, która od 15 lat organizuje Polonijne Festiwale „Losy Polaków”.

Podczas spotkania zaplanowano też projekcje fragmentów kilku filmów:

– „Oni umierali w ostrogach”  – o tradycjach polskich ułanów, m.in. o gen. Michale Gutowskim, reż. Zygmunt Skonieczny oraz fragmentów filmów Zygmunta Skoniecznego i Zygmunta Gutowskiego – inicjatorów cyklu „Losy Polaków” Telewizji Polskiej z roku 1990.

– „Polski dom w Paryżu” – Gniewa i Konstanty Wołosiewicz z Paryża (Francja)

– „Wędrówka uczonych”  – prof. Witold Brostow (Brzostowiecki) z Denton (USA)

– „Rodzinna opowieść o Wojciechu Korfantym” – Eugenia Korfanty z Dallas (USA)

– „Father Frank z Panna Maria”  – ks. Franciszek Kurzaj z Panna Maria w Texasie (USA)

Spotkanie będzie wprowadzeniem do obchodzonych w tym roku przez 60 milionów Polaków na całym świecie rocznic, które będą głównymi tematami Jubileuszowego XV Festiwalu Polonijnego „Losy Polaków” (http://www.losypolakow.pl oraz http://www.warszawa.mazowsze.pl/solidarnoscrtv):

– 100. rocznicy Bitwy Warszawskiej 1920

– 40. rocznicy powstania Ruchu „Solidarność”

–  Beatyfikacji księdza Prymasa Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Spotkanie odbędzie się tradycyjnie w pierwszą środę miesiąca, 5 lutego 2020 r., o godz. 17.00, w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie.

Serdecznie zapraszam!

dr Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

*** Zygmunt Gutowski – inicjator i współorganizator 15 edycji Polonijnych Festiwali „Losy Polaków” oraz trzydziestu pięciu Festiwali Niepokalanów. Inżynier, dziennikarz i filmowiec. Członek NSZZ „Solidarność” (od 1980 r.) i SDP (od 1989 r.), inicjator w 1981 r. projektu Ustawy o uspołecznieniu Radia i Telewizji, członek Klubów Służby Niepodległości i Stronnictwa Wierności Rzeczypospolitej. Internowany w Stanie Wojennym, współorganizator Studia Wyborczego „Solidarność” w 1989 r. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Wolności i Solidarności, Odznaką Działacza Opozycji Antykomunistycznej oraz osoby represjonowanej z powodów politycznych. Prezes Fundacji Polska-Europa-Polonia, która od 15 lat organizuje Polonijne Festiwale „Losy Polaków” .