Home / Z życia SDP  / Sztuka dobrego wywiadu. ZAPOWIEDŹ

Sztuka dobrego wywiadu. ZAPOWIEDŹ

Co zrobić, by wywiad był dynamiczny, a rozmówca otworzył się przed dziennikarzem?  – tajniki trudnej sztuki przepytywania zdradzą redaktorzy Stefan Truszczyński i Krzysztof Skowroński, 22 czerwca na portalu sdp.pl. Premiera o godz. 18. Będzie to kolejne wydarzenie w ramach cyklu „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom”.

Niektórzy myślą, że wystarczy ciekawy rozmówca, a wywiad ułoży się sam. Tymczasem, wbrew pozorom, jest to jeden z najtrudniejszych gatunków dziennikarskich, a do prawdziwego kunsztu dochodzi się latami praktyki. Jak w każdym rzemiośle niezbędna jest znajomość zasad. Jak zacząć, jak zdobyć zaufanie rozmówcy, lepsze są pytania długie czy krótkie?  – o tym wszystkim porozmawiają Stefan Truszczyński i Krzysztof Skowroński.

Pierwszy z nich jest „chodzącą encyklopedią dziennikarstwa”. Doświadczenie zdobył m.in. podczas wielu lat pracy w Telewizji Polskiej. Autor licznych reportaży telewizyjnych i filmów dokumentalnych, m.in. o wrakach z II wojny światowej leżących na dnie Bałtyku, korespondent wojenny. Obecnie angażuje się w obronę ludzi i ich spraw – walczy o sprawiedliwość rolników wywłaszczanych w czasie budowy dróg, rodzin Żołnierzy Wyklętych, tropi samowolę deweloperów, pochyla się nad upadkiem firm na wybrzeżu.  Publikuje m.in. w „Kurierze Wnet”.

Krzysztof Skowroński to legenda polskiego dziennikarstwa radiowego. Zaczynał na początku lat 90. w Radiu ZET, był szefem Trójki, prowadził programy w Telewizji Polskiej, Polsacie, Telewizji Puls, założył Radio Wnet, teraz jest jego redaktorem naczelnym, a także prezesem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Zapraszamy do wysłuchania ciekawej, barwnej rozmowy okraszonej wieloma anegdotami i przykładami z dziennikarskiego życia.

Cykl imprez „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom” dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura w sieci”, którego celem jest wsparcie upowszechniania dorobku kultury w internecie w czasie pandemii koronawirusa.

WIĘCEJ INFORMACJI O CYKLU I  SZCZEGÓŁOWY PROGRAM WYDARZEŃ