„Trzy kwadranse jazzu” Jana Ptaszyna Wróblewskiego znów w Trójce

Po kilku miesiącach przerwy spowodowanej problemami zdrowotnymi prowadzącego oraz pandemią, w sobotę 1 sierpnia wraca na antenę Programu 3 Polskiego Radia audycja Jana Ptaszyna Wróblewskiego „Trzy kwadranse jazzu”.

Emisja audycji, która w tym roku świętuje 50-lecie istnienia, będzie się rozpoczynać w soboty o godz. 23.05.

– A zatem wracam na antenę po raz drugi w stosunkowo niedługim czasie. Najpierw były problemy zdrowotne, a potem ten przeklęty wirus, który zdezorganizował nam całe jazzowe życie. Prawdą a Bogiem jeszcze ciągle, po dzień dzisiejszy. I choć jeszcze nie mogę wrócić do grania, to mogę wrócić na antenę i to znakomity powód, żeby się wreszcie troszeczkę ucieszyć. Gdy nastąpiło tak zwane poluzowanie i mógłbym już wrócić, moje kochane serduszko dało mi wypowiedzenie i lekarze musieli mnie ciągnąć za uszy. I udało się im to znakomicie – mówi Jan Ptaszyn Wróblewski.

Artysta przyznaje, że po powrocie do Trójki nie ma żadnych planów związanych ze swoją autorską audycją muzyczną. – Ale w tym okresie, kiedy człowiek nudził się w domu do ostatka, nasłuchałem się sporo płyt, o których już dawno zapomniałem. W ogóle odkrywałem to wszystko, jakby po raz drugi na nowo. I przypuszczam, że nie ja jeden. Więc sądzę, że w najbliższym czasie będę państwu przypominał właśnie to wszystko, co udało mi się odgrzać i co w jakikolwiek sposób mnie zaciekawiło, a czego przez te długie miesiące brakowało mi piekielnie – dodaje nestor polskiej sceny jazzowej.

Jan Ptaszyn Wróblewski (rocznik 1936) gra na saksofonie tenorowym i barytonowym. Zadebiutował w 1956 roku w formacji Krzysztofa Komedy. W latach 1968-78 kierował Studiem Jazzowym Polskiego Radia. Współpraca z Willisem Conoverem (popularyzatorem Jazzu w Radio Music USA) zaowocowała powstaniem audycji „Trzy kwadranse jazzu”, którą prowadzi od 1970 roku. To najprawdopodobniej najstarsza na świecie audycja radiowa poświęcona temu gatunkowi muzyki.

opr. jka, źródło: Polskie Radio