TVP Wilno rozpocznie nadawanie 17 września

17 września 2019 r. ruszy TVP Wilno – poinformowała Marzena Paczuska, członek zarządu TVP na konferencji dotyczącej inauguracji tego kanału, podczas XXIX Forum Ekonomicznego w Krynicy Zdroju.

Głównym celem projektu jest przedstawienie życia Polaków na Litwie, promowanie pozytywnego wizerunku Polski i upowszechnianie języka polskiego. TVP Wilno będzie emitowane na Wileńszczyźnie, w rejonach święciańskim, solecznickim i wileńskim. To propozycja dla mieszkających tam Polaków, a także dla wszystkich mieszkańców tego regionu, którzy interesują się polską kulturą, historią i aktualnymi wydarzeniami.

W ramówce TVP Wilno, w popołudniowym paśmie, widzowie będą mogli oglądać emitowany od poniedziałku do piątku program „Info Wilno”. W zrealizowanej w nowoczesnym, wirtualnym studiu produkcji, przez młody zespół redakcyjny złożony z Polaków mieszkających na Litwie, znajdą się najważniejsze informacje z Polski i Litwy oraz bliskie i ważne dla grupy docelowej wiadomości lokalne. Dziennikarze zajmą się także sprawami kultury i historii Polski oraz tematami ważnymi dla wspierania integracji Polaków na Litwie.

W pierwszym okresie emisji program TVP Wilno będzie się składał z ramówki TVP Polonia oraz z emitowanego w czasie najwyższej oglądalności od godziny 17.30 do 20.00 czasu polskiego (18:30 – 21:00 czasu litewskiego) specjalnie przygotowanego bloku programów dla mieszkańców Litwy. Widzowie zobaczą kultowe polskie produkcje, w tym m.in.: „Czas honoru”, „Ranczo”, „Rodzinka.pl” i „Ojciec Mateusz”. W soboty będą emitowane seriale o tematyce historycznej, m. in.: „Nad Niemnem” i „Ogniem i mieczem”. W dni powszednie w ramówce znajdą się cykle programów i reportaży: „Polacy na Kresach”, „Polacy na świecie” oraz „Polacy zmieniający świat”, a także reportaże o Polakach, których miejscem zamieszkania, bądź pochodzenia jest Litwa. Zaprezentowany również zostanie cykl filmów dokumentalnych „Wybitni Polacy”. W pierwszych tygodniach emisji widzowie TVP Wilno będą mogli zobaczyć film o królowej polskiego sportu Irenie Szewińskiej, a także o laureatach literackiej Nagrody Nobla: Czesławie Miłoszu i Wisławie Szymborskiej. Wśród pozostałych propozycji programowych znajdą się: cotygodniowy program informacyjno- publicystyczny „Wilnoteka”, cykl historyczny „Notacje”, w którym przedstawiani będą wybitni Polacy na Wileńszczyźnie, a także programy dla dzieci: „Mój zwierzyniec”, „Nela, mała reporterka” i program do nauki języka polskiego „Baw się słowami”.

W ramach przygotowań do wdrożenia TVP Wilno Telewizja Polska przeprowadziła na Litwie szkolenia dla pracowników i współpracowników nowego programu, wybrała zespół dziennikarzy, techników i osób zarządzających, a także zakupiła nowy sprzęt telewizyjny. Główne pomieszczenia redakcyjne i techniczne redakcji będą znajdowały się w Domu Kultury Polskiej w Wilnie.

Kierownikiem Redakcji Zamiejscowej w Wilnie jest Edyta Maksymowicz, wieloletnia korespondentka TVP mieszkająca w Wilnie. Pracę redakcji koordynował będzie Mirosłav Ciunovic, zastępca dyrektora TVP Polonia ds. TVP Wilno.

opr. jka, źródło TVP