Home / Z życia mediów  / TVP Wilno w lepszej jakości i z nowymi programami

TVP Wilno w lepszej jakości i z nowymi programami

Skierowany głównie do Polaków mieszkających na Litwie kanał Telewizji Polskiej, TVP Wilno zmienił standard nadawania z  jakości SD na HD. W jesiennej ramówce pojawiły się też nowe propozycje programowe.

Wyższa jakości obrazu jest dostępna dla wszystkich widzów znajdujących się w zasięgu multipleksu regionalnego na Litwie i korzystających z naziemnej telewizji cyfrowej. Multipleks regionalny swoim zasięgiem obejmuje Wilno i okolice (rejony: święciański, solecznicki i wileński) i dociera do 21 proc. mieszkańców Litwy. W tej części kraju zamieszkuje znaczna część ludności polskiego pochodzenia.

TVP Wilno oferuje  widzom 13 programów własnych, w tym flagową audycję – serwis informacyjny „Info Wilno”. W ramówce jesiennej pojawiły się nowości, takie jak program historyczno-podróżniczy „Z historią na Ty”, czy interwencyjna „Nasza sprawa”. Wileńska dziennikarka Renata Widtmann prowadzi nową audycję publicystyczną „Nowe spojrzenie”. Po letniej przerwie wraca program podróżniczy „Litwa nieoczywista”. Do znanej widzom Anny Pilarczyk dołączy nowa prowadząca Odeta Venckaviciene. Kontynuację znajdzie również prowadzony przez Barbarę Włodarczyk autorski cykl filmów dokumentalnych „Goodbye Soviet Union”.

Ciekawą pozycją w repertuarze będzie „Jesień z Krzysztofem Kieślowskim”. Poprzedzony wstępami prowadzonymi przez Jakuba Moroza cykl, przybliży widzom zarówno te znane, jak i mniej znane filmy fabularne słynnego reżysera.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska