Home / Z życia mediów  / TVP3 z jesienną ramówką

TVP3 z jesienną ramówką

„Głos Regionów. Interwencje”, „Układ” czy Poranek TVP3 – to nowe propozycje, które znalazły się w nowej ramówce TVP3. Zmiany najbardziej widoczne są w paśmie informacyjno-publicystycznym.

Serwisy informacyjne emitowane są o godz. 6.05, 7.45, 14.45 oraz 16.45. Lokalne programy informacyjne nadawane są o tej samej co dotychczas porze o godz. 18.30 i 21.30. Wybrane ośrodki regionalne zaprezentują widzom, poprzedzające serwis ogólnopolski dodatkowe wydania programów informacyjnych: o godz. 14.30 i 16.30. Uzupełnieniem codziennych wiadomości są zarówno lokalne pozycje, jak i nadawany codziennie, od poniedziałku do piątku program „Echa Dnia” (zmiana pory nadawania na godz. 21.15). Natomiast w sobotę widzowie obejrzą „Tygodnik Polityczny”, a w niedzielny poranek nowy program „na żywo” o tematyce samorządowej z udziałem lokalnych polityków. Ofertę programową uzupełniają od poniedziałku do piątku wydania „Głosu Regionów. Interwencje” o godz. 17.30, a w niedzielę program Miłosza Kłeczka obnażający patologię w samorządzie „Układ” o godz. 17.30.

W ramówce TVP3 pojawią się nowe pasma. Wśród propozycji znajdzie się pasmo kulinarne ze znanymi wcześniej programami „Rączka Gotuje” czy „Słodką Kuchnią Pszczółek” oraz nowościami – „Na Tropie Przypraw. Pikantnie i Słodko” czy „Kuchenne recepty”, gdzie w nowej roli będzie można zobaczyć znanego kardiologa prof. Michała Mularczyka.

Pasmo kulinarne poprzedzać będzie pasmo ogrodnicze. Od 4 października program „Rok w ogrodzie” będzie miał swój debiut na antenie TVP3, a nie, jak do tej pory w Jedynce. W tym zaplanowano paśmie także nowości: „W starym ogrodzie”, „Raj Adama” czy „Nas(troje) w ogrodzie”.

Interesującą propozycją dla widzów mają być programy emitowane w paśmie seriali dokumentalnych. Reporterzy TVP towarzyszyli z kamerą w pracy i prywatnym życiu strażakom ochotnikom, policjantom, ratownikom górniczym i detektywom. Zajrzeli za mury więzienia. Byli w charakterystycznych dla każdego miasta dzielnicach, spędzili długie godziny z działkowiczami. Efekty ich pracy zobaczyć będzie można na antenie TVP3, codziennie wieczorem po godz.22.00.

Od poniedziałku do piątku, od godz. 6.00 w ramach Poranka TVP3 realizowane będą m.in. łączenia z reporterami w całej Polsce, przeglądy prasy i portali internetowych, rozmowy z gośćmi, – w tym publicystyczne, poświęcone polityce samorządowej. Poranek poprowadzą: Urszula Rogala, Jagoda Rogatty i Mateusz Gadomski. Z politykami porozmawia m.in. Maciej Chudkiewicz. W południe na antenie pojawią się premierowe odcinki programów poradnikowych, poświęconych tematyce zdrowotnej, prawnej, ekologicznej i konsumenckiej. Rozmowy poprowadzą m.in. Danuta Holecka i Anna Grabowska. Wśród jesiennych propozycji TVP3 znajdą się m.in. programy „Wyprodukowane w Polsce”, „Telezwierz”, „Moto Lady”, „Szlak przydrożnych kapliczek”, „Historie motocyklowe”, „Ona”, „Gwiazdy od szafy”.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska