Uliana Vitiuk została redaktorką naczelną serwisu Ukrayina.pl

Uliana Vitiuk. Fot. materiały prasowe

Uliana Vitiuk, szefowa ogólnoukraińskiego „Expressu” i Expres.online, została redaktorką naczelną Ukrayina.pl. To serwis Agory adresowany dla osób przyjeżdżających do Polski z Ukrainy.

Portal Ukrayina.pl powstał w marcu z inicjatywy zespołu Gazeta.pl. Publikuje materiały w języku ukraińskim, tworzy je zespół ukraińskich redaktorów z redakcji gazety „Express” i serwisu Expres.online.

Jak tłumaczy Uliana Vitiuk, cytowana w komunikacie prasowym, celem serwisu jest udzielenie pomocy informacyjnej Ukraińcom, którzy uciekli przed wojną do Polski.

„Ci ludzie nie mieli szansy przygotować się do życia w nowym miejscu, nie mieli czasu na przestudiowanie przepisów i zasad obowiązujących w innym kraju tak, jak robią to emigranci w przededniu przeprowadzki. Często są zdezorientowani i przerażeni, zmuszeni do życia w nowych warunkach. Chcemy im te pierwsze chwile ułatwić” – podkreśla.

Uliana Vitiuk od 2017 r. pełni rolę redaktorki naczelnej ogólnoukraińskiej gazety „Express” i jej internetowego odpowiednika Expres.online, a od marca br. nadzoruje pracę zespołu tworzącego Ukrayina.pl. Teraz oficjalnie objęła stanowisko redaktorki naczelnej serwisu. Jest absolwentką Wydziału Dziennikarstwa Lwowskiego Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki, a także założycielką i koordynatorką Akademii Dziennikarstwa Praktycznego im. Marka Twaina.

opr. jka, źródło: Agora