UOKiK wszczął postępowanie przeciwko Polsatowi i Discovery

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów rozpoczął dwa postępowania antymonopolowe: przeciwko Telewizji Polsat i czterem spółkom z grupy kapitałowej Discovery. Zastrzeżenia wzbudził m.in. sposób sprzedaży programów w pakietach przez tych nadawców.

Jak przypomina UOKiK w komunikacie prasowym Telewizja Polsat i spółki z grupy Discovery (Discovery Communications Europe, Discovery Communications Benelux, Discovery Polska i Eurosport) zajmują się dystrybucją programów telewizyjnych wyprodukowanych przez siebie lub w ramach swoich grup kapitałowych. Te kanały są sprzedawane operatorom telewizyjnym, m.in. sieciom kablowym.

W ostatnim czasie urząd miał otrzymać wiele skarg od operatorów, stowarzyszeń branżowych oraz konsumentów, dotyczących ograniczania swobody kształtowania oferty programowej czy wyboru programów telewizyjnych. UOKiK poinformował, że wszczęcie postępowania antymonopolowego poprzedziło postępowanie wyjaśniające.

„Z informacji urzędu wynika, że operatorzy mają możliwość zakupu programów w pakiecie – 28 od Telewizji Polsat i co najmniej 6 w przypadku spółek z grupy Discovery. Mogą również kupować pojedyncze kanały, jednak jest to dla nich absolutnie nieopłacalne. Przykładowo zakup tylko dwóch programów od Telewizji Polsat może być droższy od całego pakietu programów, w którym są również te dwa kanały. Z kolei w przypadku grupy Discovery, nabycie trzech programów telewizyjnych może być droższe od zakupu któregokolwiek z pakietów oferowanych przez grupę Discovery. Dodatkowo, umowy zakupu pakietów przewidują, że operatorzy płatnej telewizji muszą umieszczać pewną część programów w podstawowych, czyli najbardziej powszechnych pakietach, które sami oferują swoim klientom” – opisuje sytuację UOKiK.

Jak stwierdził prezes UOKiK Tomasz Chróstny, cytowany w komunikacie prasowym, „działania Telewizji Polsat i spółek z grupy kapitałowej Discovery mogą stanowić niedozwolone wykorzystywanie pozycji spółek na rynku dystrybucji programów telewizyjnych”.

Na działaniach tych mogą tracić operatorzy kablówek, którzy mają ograniczone możliwości swobodnego tworzenia oferty dla swoich odbiorców.

– Sposób sprzedaży programów operatorom kablowym wpływa również na sytuację konsumentów, którzy otrzymują ofertę odbiegającą od ich realnych potrzeb. Jeśli chcą oglądać swoje ulubione programy musza zapłacić również za takie, które w ogóle ich nie interesują – zauważa prezes UOKiK.

opr. jka, źródło: UOKiK