Watykanistka Valentina Alazraki Crastich doktorem honoris causa UPJP2 w Krakowie

Fot. YouTube/UPJP2

Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie przyznał tytuł doktora honoris causa Valentinie Alazraki Crastich, watykanistce, korespondentce w Rzymie m.in. meksykańskiej telewizji Noticieros Televisa.

Valentina Alazraki Crastich urodziła się Meksyku, korespondentką w Rzymie została w 1974 roku. Przez 48 lat swojej pracy relacjonowała najważniejsze wydarzenia watykańskie m.in. śmierć Pawła VI, wybór Jana Pawła I i Jana Pawła II, cały jego pontyfikat, wybór i rezygnację Benedykta XVI, wybór i podróże papieża Franciszka.

Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie uhonorował Alazraki doktoratem honoris causa m.in. za „wzorowy sposób wykonywania zawodu dziennikarza, który traktuje jako swoją życiową, społeczną i eklezjalną misję, powszechnie cenioną i nagradzaną, stając się jednocześnie znaczącym głosem we współczesnym Kościele i świecie” oraz za „bezprecedensowy i modelowy sposób ukazywania osoby, magisterium oraz sprawowania urzędu biskupa rzymskiego przez św. Jana Pawła II, stając się w ten sposób ważnym przykładem dla innych dziennikarzy”.

W laudacji ks. prof. dr hab. Michał Drożdż, dziekan Wydziału Nauk Społecznych UPJPII, podkreślił, że meksykańska dziennikarka szczególny szacunek i miłość okazała Janowi Pawłowi II, odbyła z nim 100 spośród jego 104 zagranicznych pielgrzymek, co jest wyjątkiem pośród watykańskich korespondentów.

Valentina Alazraki Crastich, w wygłoszonym lectio magistralis, przyznała, że wydarzeniem, które określiło całe jej życie zawodowe, ludzkie i duchowe, był pierwszy lot jaki odbyła jako 24-letnia początkująca dziennikarka z nowo wybranym papieżem Janem Pawłem II do jej rodzinnego kraju, Meksyku.

opr. jka, źródło: upjp2.edu.pl