Home / Z życia SDP  / Wigilijne Spotkanie Oddziału Dolnośląskiego SDP

Wigilijne Spotkanie Oddziału Dolnośląskiego SDP

Dolnośląscy dziennikarze w przededniu Bożego Narodzenia spotkali się w Klubie Muzyki i Literatury na tradycyjnym opłatku. Spotkanie było okazją do przedstawienia działań zarządu Oddziału Dolnośląskiego w mijającym, 2019 roku. Prezes OD SDP nakreślił także kalendarz najbliższych zadań stojących przed oddziałem. Oddział Dolnośląski w 2020 roku wejdzie w 30. rok działalności w nowej rzeczywistości ustrojowej, w związku z tym odbędzie się kilka znaczących wydarzeń rocznicowych, m.in. konferencja dokumentująca miniony okres oraz wystawa poświęcona dolnośląskim dziennikarzom i mediom. Zainaugurowana zostanie I. edycja Dolnośląskiej Nagrody Dziennikarskiej im. Romualda Lazarowicza, a także podejmiemy próbę rozpisania konkursu wspomnień dla dolnośląskich dziennikarzy, którego zwieńczeniem będzie publikacja wydawnictwa multimedialnego.
W świąteczną atmosferę wprowadziła uczestników wybitna meksykańska sopranistka, Julieta González-Springer wykonując kilka międzynarodowych kolęd. Na zakończenie zgromadzeni zaśpiewali wspólnie “Bóg się rodzi”, a następnie ks. dr Mariusz Boguszewski przekazał w imieniu prezesa Krzysztofa Skowrońskiego, najlepsze życzenia z okazji świąt Bożego Narodzenia. Dziennikarze łamali się opłatkiem składając wzajemnie życzenia, a następnie zasiedli do wigilijnego stołu.
Jan Poniatowski