Home / Z życia mediów  / Prezes Polskiego Radia o wyrzuceniu Łukasza Warzechy z PR24

Prezes Polskiego Radia o wyrzuceniu Łukasza Warzechy z PR24

„Zakończenie współpracy z Panem Łukaszem Warzechą nie stanowiło naruszenia swobody dziennikarskiej” – napisał prezes Polskiego Radia Andrzej Rogoyski w odpowiedzi na pismo Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara.

Program „Wróżenie z Faktów” Łukasza Warzechy, doświadczonego publicysty m.in. tygodnika „Do Rzeczy”, a także portalu sdp.pl, został zdjęty z anteny Polskiego Radia 24 w połowie listopada bez podania przyczyn przez kierownictwo rozgłośni. Zaraz po tej decyzji, z apelem o przywrócenie Warzechy na antenę Polskiego Radia 24 wystąpiło Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP (tutaj) .

Wyjaśnień w sprawie zakończenia współpracy z publicystą zażądał od dyrektor Polskiego Radia 24 Joanny Turek Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar w piśmie wysłanym na początku grudnia (pisaliśmy o tym tutaj). Interwencję podjęła również Helsińska Fundacja Praw Człowieka (tutaj).

Odpowiedź na list Adama Bodnara wystosował prezes Polskiego Radia Andrzej Rogoyski.  Napisał w nim, że podziela zdanie RPO, iż media publiczne powinny wykazywać się szczególną troską o zapewnienie pluralizmu przekazywanych treści, a także swobody pracy dziennikarzom.

„Zapewniam, iż w Polskim Radiu – Spółce Akcyjnej, wszelkie kwestie odnoszące się do polityki personalnej funkcjonują w oparciu o przejrzyste zasady, z poszanowaniem niezależności redakcyjnej dziennikarzy oraz redaktora naczelnego, którym stosownie do brzmienia art. 7 ust. 2 pkt 7 Prawa prasowego jest osoba posiadająca uprawnienia do decydowania o całokształcie działalności redakcji, w tym także o osobach współpracowników” – stwierdził Andrzej Rogoyski.

„Gwarantuję, że Polskie Radio – Spółka Akcyjna jako rozgłośnia, której podstawowym celem jest wypełnianie zadań radiofonii publicznej w Polsce, w pełni szanuje i respektuje wszelkie prawa oraz wolności człowieka i obywatela – w tym tak istotną wolność słowa oraz wolność mediów, wyrażone w art. 14 oraz art. 54 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. W duchu tychże wartości kreowana jest także polityka redakcyjna oraz podejmowane są wszystkie decyzje personalne. Mając powyższe na względzie wyjaśniam, że zakończenie współpracy z Panem Łukaszem Warzechą nie stanowiło naruszenia swobody dziennikarskiej” – zakończył swój list prezes Polskiego Radia.

jka, źródło: RPO