Home / Z życia mediów  / HFPC też zajęła stanowisko w sprawie Łukasza Warzechy

HFPC też zajęła stanowisko w sprawie Łukasza Warzechy

Kolejna instytucja żąda od kierownictwa Polskiego Radia 24 wyjaśnień w sprawie rozwiązania współpracy z Łukaszem Warzechą. Pismo w tej sprawie wystosowała Helsińska Fundacja Praw Człowieka.

W połowie listopada Polskie Radio 24 zdjęło z anteny bez podania przyczyny program „Wróżenie z Faktów” Łukasza Warzechy, publicysty m.in. tygodnika „Do Rzeczy”, a także portalu sdp.pl. Przeciwko tej decyzji jako pierwsze zaprotestowało Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP (tutaj).

Kilka dni temu pismo z pytaniem o przyczyny rozwiązania współpracy z Łukaszem Warzechą skierował do szefowej PR24 Joanny Turek Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar. (pisaliśmy o tym tutaj). Podobnych wyjaśnień chce też Helsińska Fundacja Człowieka. W swoim stanowisku przypomniała m.in, że zgodnie z konstytucyjnymi i międzynarodowymi standardami, ważnym elementem realizowania misji publicznej jest obowiązek prezentowania treści o pluralistycznym charakterze. Dziennikarze i inni pracownicy mediów nie mogą być powstrzymywani od przekazywania różnorodnych komentarzy, w tym kontrowersyjnych i skłaniających do dyskusji.

„W naszej ocenie nietransparentna polityka odsuwania lub zwalniania dziennikarzy stanowi praktykę zagrażającą wolności słowa. Media publiczne ze względu na swoją strukturę właścicielską, jak i pełnienie szczególnej misji, powinny prowadzić politykę kadrową opartą o względy merytoryczne, a nie polityczne czy światopoglądowe. Obowiązkiem władz jest zagwarantowanie dziennikarzom możliwości wykonywania pracy bez nacisków, kontroli oraz niepotrzebnej ingerencji w przekazywane treści” – napisała w swoim oświadczeniu HFPC.

jka, źródło: Helsińska Fundacja Praw Człowieka.