Dzienniki w październiku: tylko „Parkiet” w górę

„Gazeta Giełdy Parkiet” w październiku nieznacznie poprawiła swój wynik sprzedaży. Pozostałe dzienniki ogólnopolskie zanotowały spadki, najwięcej stracił „Przegląd Sportowy”.

Z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy wynika, że liderem w tym segmencie pozostaje „Fakt”, którego średnia sprzedaż w październiku 2019 roku wyniosła 206 158 egz. Był to wynik o 8,89 proc. gorszy w porównaniu do tego samego miesiąca ubiegłego roku. Na drugim miejscu znalazł się „Super Express” ze średnią sprzedażą na poziomie 110 595 egz. (spadek o 2,18 proc.), a na trzecim  „Gazeta Wyborcza” , której wynik poszedł w dół o 8,66 proc. do 83 926 egz.

Kolejne pozycje zajęły: „Rzeczpospolita” – 42 532 egz. (spadek o 3,94 proc.), „Dziennik Gazeta Prawna” – 34 769 egz. (spadek o 6,02 proc.), „Przegląd Sportowy” – 19 396 egz. (spadek o 11,75 proc.), „Gazeta Polska Codziennie” – 13 424 egz. (spadek o 8,94 proc.), „Puls Biznesu” – 9 814 egz. (spadek o 0,34 proc.). Zestawienie zamyka „Gazeta Giełdy Parkiet”, która jako jedyna poprawiła swój średni wynik sprzedaży (o 0,96 proc.) do 3801 egz.

jka, źródła: ZKDP, Wirtualnemedia.pl