Wirtualna Polska kupiła większościowy pakiet akcji Audioteki

Wirtualna Polska Media zwiększyła do ok. 60 proc. posiadany pakiet akcji spółki Audioteka S.A. i została większościowym akcjonariuszem tego serwisu z audiobookami działającego w Polsce oraz w Niemczech, Czechach i na Litwie. Wartość transakcji wyniosła 95 mln zł.

Wirtualna Polska już w 2021 roku kupiła 6,5 proc. akcji w spółce Audioteka S.A., teraz zgodnie z zapowiedziami, powiększyła posiadany pakiet do ok. 60%. Transakcja zamknęła się w kwocie 95 mln zł. Jak tłumaczy w komunikacie Jacek Świderski, prezes zarządu Wirtualna Polska Holding S.A, dzięki tej transakcji „dywersyfikujemy przychody Wirtualnej Polski Media o kolejną, obok WP Pilot, usługę subskrypcyjną, z której korzysta ponad 200 tys. osób.”

Audioteka S.A. to lider polskiego rynku audiobooków oferujący poprzez swoją platformę ponad 20 tys. tytułów, zarówno w modelu subskrypcyjnym (Audioteka Klub), jak i w sprzedaży detalicznej (Audioteka Store).

opr. jka, źródło: Wirtualna Polska