Home / CMWP SDP  / Wizyta przedstawiciela OBWE w CMWP SDP przed wyborami 2019

Wizyta przedstawiciela OBWE w CMWP SDP przed wyborami 2019

Pluralizm mediów, wolność słowa oraz specyfika polskich warunków pracy dziennikarzy i funkcjonowania mediów były głównymi tematami rozmowy Egora Tilpunowa, analityka ds. mediów w Biurze Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka OBWE (Office for Democratic Institutions and Human Rights w OSCE/ODIHR) i Jolanty Hajdasz, dyr. CMWP SDP.

W spotkaniu uczestniczyła także Dorota Zielińska, koordynator SDP ds. zagranicznych oraz Marcin Chałupka, asystent Egora Tilpunova. Biuro Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka OBWE prowadzi czasową misję obserwacyjną wyborów parlamentarnych w Polsce, a jednym z badanych elementów kampanii i samych wyborów jest polski rynek medialny oraz pluralizm mediów i wolność słowa, a także specyfika polskich warunków pracy dziennikarzy czy funkcjonowania mediów.

Konferencja prasowa na temat wstępnych ustaleń i wniosków do Raportu OBWE nt. wyborów parlamentarnych 2019 w Polsce odbędzie się 14 października b.r. czyli następnego dnia po wyborach parlamentarnych.

Poprzedni raport OBWE z Polski (z 25.10.2015 r. ) dostępny jest tutaj.