Home / Z życia mediów  / Wręczono Nagrody Mediów Publicznych

Wręczono Nagrody Mediów Publicznych

Jan Ptaszyn-Wróblewski, Wawrzyniec Kostrzewski oraz Jarosław Marek Rymkiewicz – zostali laureatami Nagród Mediów Publicznych.  Nagrodami specjalnymi wyróżniono Andrzeja Dobosza oraz Krzysztofa Talczewskiego.

Nagrody Mediów Publicznych, których pomysłodawcą jest obecny szef Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański, reaktywowano po 11 latach przerwy. Przyznawane są przez trzy instytucje: Polskie Radio w kategorii muzyki, Telewizja Polska obrazu, a Polska Agencja Prasowa w dziedzinie słowa. Nagrodzeni otrzymują statuetkę oraz czek na 100 tysięcy złotych.

W kategorii Muzyka laureatem został Jan Ptaszyn-Wróblewski, w kategorii Słowo nagrodę przyznano Jarosławowi Markowi Rymkiewiczowi, a w kategorii Obraz nagrodzono Wawrzyńca Kostrzewskiego.

Przyznano również dwie nagrody specjalne. Pierwszą otrzymał wybitny aktor oraz pisarz – Andrzej Dobosz, a laureatem drugiej został Krzysztof Talczewski, reżyser filmu „Niepodległość”.

jka, źródło: polskieradio24.pl