Home / Z życia mediów  / „Zeszyty Literackie” wracają, ale tylko do internetu

„Zeszyty Literackie” wracają, ale tylko do internetu

Po kilku miesiącach od wydania ostatniego drukowanego numeru „Zeszyty Literackie” przenoszą się do internetu.

Kwartalnik został zawieszony w grudniu 2018 r. z powodu utraty sponsora i braku stabilnego wsparcia finansowego. 144. numer zamknął trzydziestosiedmioletnią historię drukowanych wydań „Zeszytów Literackich”. Teraz pismo wraca w nowej, już tylko internetowej, odsłonie.

„Wsparcie finansowe, którego udzielili nam liczni sympatycy pisma oraz ich apele, aby kontynuować naszą misję, skłoniły mnie do podjęcia nowej przygody: próby istnienia w internecie. „Zeszyty Literackie” na papierze odchodzą w przeszłość. Chcemy uchronić ich dorobek – doprowadzić do opracowania naszego archiwum oraz digitalizacji wydrukowanych numerów” – pisze Barbara Toruńczyk, założycielka i redaktor naczelna „ZL”, na stronie www.zeszytyliterackie.pl.

Na portalu tym wyodrębniono dwie zakładki: „Palimpsest” – gdzie możemy znaleźć nowe materiały – oraz „Zeszyty” – z dawnymi numerami kwartalnika i wybranymi przez redakcję artykułami na zbliżony temat. „Dzięki temu poruszona problematyka znajdzie wielostronne oświetlenie, a przypomniany dorobek ,,Zeszytów Literackich ukaże swoją ponadczasową wartość. Obie podstrony będą sukcesywnie uzupełniane” – tłumaczy Barbara Toruńczyk. Na koniec prosi czytelników o dalsze wsparcie finansowe projektu.

jka, źródło: Zeszytyliterackie.pl