Zmarł Jarosław Kawecki wieloletni dziennikarz Polskiego Radia

Nie żyje Jarosław Kawecki, wieloletni dziennikarz Polskiego Radia związany m.in. z Radiem Kierowców. Korespondent PR3 w Holandii. Nagrodzony Złotym Mikrofonem w 2019 r. Miał 67 lat.

Pogrzeb odbędzie się w piątek 9 grudnia w Białowieży.

– Informacje Radia Kierowców, które prezentował na antenie, to były małe dzieła sztuki, nierzadko małe felietoniki. Nie tylko suche informacje. Potrafił skłonić do zastanowienia, potrafił sprowokować kierowców i pasażerów do tego, żeby wzajemnie siebie zauważali. Umiał sprowokować słuchaczy do gorących dyskusji, które trwały czasem cały jego dyżur – wspominał Jarosława Kaweckiego cytowany przez IAR dyrektor Programu 1 Polskiego Radia Marcin Kusy.

Red. Jarosław Kawecki był związany z Polskim Radiem od lat siedemdziesiątych. Pierwotnie w Rozgłośni Harcerskiej, trafił na praktyki studenckie do Andrzeja Turskiego i dzięki niemu znalazł się w pierwszym zespole Trójki. Obrosły legendą jego wspaniałe montaże (wtedy jeszcze z taśm na stole montażowym) gdzie potrafił wycinać z przegranych z płyt utworów trzaski lub sprawić, że The Rolling Stonesi śpiewali po polsku i to brzydkie wyrazy.  Jego wielki talent, wiedza, ucho i nerw radiowca sprawiały, że był dla wielu kolegów wzorem, a nawet ze zwykłego serwisu czy informacji o wypadkach drogowych potrafił stworzyć prawdziwa radiową perełkę. W stanie wojennym nie powrócił na antenę, został managerem grupy Rezerwat, by w 1982 r. wyjechać na emigrację do Holandii. Od 1992 r. był stałym korespondentem Programu 3 Polskiego Radia w Holandii. Po powrocie do Polski w 1995 r. pracował w Trójce jako dziennikarz – prowadził poranki, ale też zajął się produkcją dżingli. Od 2013 r. w Jedynce, gdzie prowadził audycje Radia Kierowców. Jego miniatury przeszły do historii – w 2019 r. odebrał za nie Złoty Mikrofon. Od kilku lat był na emeryturze.  Zmarł 2 grudnia w Białowieży. Miał 67 lat.

Pogrzeb odbędzie się w kościele pw. św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Białowieży w piątek 9.12.2022 r. o godz. 12:00 a uroczystości żałobne zakończą się na miejscowym cmentarzu.

opr. jka, źródła: MŚM, Polskie Radio, emodKS