Home / Z życia SDP  / Zmarła Liliana Olchowik-Adamowska

Zmarła Liliana Olchowik-Adamowska

Z głębokim smutkiem zawiadamiamy o śmierci Śp. Liliany Olchowik-Adamowskiej (6.07.1946 – 18.07.2019), członkini Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Msza święta pogrzebowa odbędzie się 14 sierpnia 2019 o godzinie 15.00 w kościele św. Wawrzyńca przy ul. Wolskiej w Warszawie, zaś ceremonia pogrzebowa – na cmentarzu prawosławnym.

Koleżanki i Koledzy z SDP

Liliana

Odeszła od nas na zawsze koleżanka Liliana Olchowik-Adamowska, absolwentka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego oraz Instytutu Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, długoletnia redaktorka i dziennikarka w Ilustrowanym Magazynie Turystycznym „Światowid”, w „Motorze”, „Poznaj świat”, „Wiadomościach turystycznych”, autorka przewodników i książek popularnonaukowych.

Koleżeńska i uczynna, wierna w swoich przyjaźniach, pełna inicjatywy, łatwo zyskiwała sympatię otaczających ją ludzi. Z pasją odkrywała na nowo krajoznawcze atrakcje Polski i świata, dbając zawsze o zarysowanie ciekawego tła historycznego i o dodanie całości współczesnego kolorytu. Chętnie dzieliła się swymi umiejętnościami warsztatowymi z młodszymi, zwłaszcza jako redaktor naczelna studenckiego magazynu turystycznego „Tourlife”, który prowadziła do 2011 roku. Liliana, która była duszą towarzystwa, utrzymywała bliskie kontakty z nami, dawnym zespołem „Światowida”, nawet wtedy, gdy zaczęła poważnie chorować. Zdążyła jeszcze wziąć udział w pracach nad przewodnikiem o Euro 2012, a później – gdy nie była w stanie pracować – przez siedem lat zbiorowo spotykaliśmy się u Niej. Z tajonym smutkiem obserwowaliśmy jak walczyła z chorobą dzielnie, do końca.

Pracę redaktorską i reporterską łączyła w ciągu minionych kilkunastu lat z pisaniem książek. Jest m. in. autorką kilku pozycji z serii „Mitologie świata”, jak: „Celtowie”, „Indianie Ameryki Łacińskiej” oraz książek biograficznych, m. in. o gen. Władysławie Andersie. Opublikowała też – pisząc w zespole autorskim wywodzącym się z magazynu „Światowid”– kilkadziesiąt książek, w tym: zbiór reportaży „Podróż po krajach Unii Europejskiej”, przewodnik dla obcokrajowców „Dlaczego Polska” („Why Poland”), przewodnik „Warszawa”, „Najwspanialsze miejsca pielgrzymkowe” (I nagroda Klio 2007 w kategorii edytorskiej), albumów z cyklu Polska – „Najpiękniejsze zamki i pałace”, „Najpiękniejsze zabytki i krajobrazy”, „Najpiękniejsze góry”, przewodnik „Lwów” oraz książki „Śladami Chopina”, która ukazała się w dziesięciu wersjach językowych (wyróżnienie: Nagroda Magellana, wyróżnienie specjalne w XIX Ogólnopolskim Przeglądzie Książki Krajoznawczej i Turystycznej PTTK).

Na szczególną uwagę zasługuje także książki popularnonaukowe z wydatnym udziałem Liliany: „Krzyżacy. Historia, Zamki, Bitwy”, „Polska międzywojenna”, „I i II wojna światowa. Polska i Polacy”, „Wielcy Polacy”, autorski przewodnik „Śladami słynnych zbrodni” (nagroda „Najlepsze publikacje turystyczne 2011 roku”) i album „Piłsudski. Burzliwe życie w niespokojnych czasach”.

Zespół IMT „Światowid”