Znów niski wynik Trójki. Krytyka badań radiowych

W okresie od września do listopada br. udział Programu 3 Polskiego Radia w słuchalności spadł już do 1,6 proc. Tymczasem badania Radio Track Kantar Polska spotykają się z krytyką, członkini Rady Mediów Narodowych, posłanka Joanna Lichocka skierowała do UOKiK wniosek o ich kontrolę.

Według najnowszej fali badania Radio Track Kantar Polska, za okres od września do listopada 2021 roku podanej przez portal Wirtualnemedia.pl, liderem rynku radiowego w Polsce pozostaje RMF FM  z udziałem w słuchaniu na poziomie 30,6 proc. W porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej udział tej stacji zwiększył się o 1,5 pkt. proc.

Drugie miejsce zajęło Radio ZET z wynikiem na poziomie 13,8 proc. (wzrost o 1,8 pkt. proc.), a trzecie sieć Eska z udziałem 7,9 proc. (wzrost o 0,3 pkt. proc.). Dopiero na dwunastym miejscu znalazła się radiowa Trójka, której wynik zmniejszył się o 1 pkt. proc. do 1,6 proc.

Tymczasem, posłanka PiS i członkini Rady Mediów Narodowych Joanna Lichocka, złożyła wniosek do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o kontrolę badania słuchalności. Wcześniej krytykowała je, przypominając, że udziałowcami odpowiadającego za badanie Radio Track Komitetu Badań Radiowych są czterej prywatni nadawcy: Eurozet, Grupa RMF, Grupa Radiowa Agory i Grupa Radiowa Time. W jej opinii w Polsce nie ma rzeczywistego badania słuchalności, a jedynie „coś w rodzaju sondażu rozpoznawania marki”.

opr. jka, źródło: Wirtualnemedia.pl, fot. Pixabay