15 listopada czwarty odcinek „SDP Cafe”. Anita Nowak rozmawia z Katarzyną Rodziewicz

Katarzyna Rodziewicz, kustoszka w Dworze Marzeń z Izbą Admiralską Józefa Unruga, malarka, poetka, będzie gościem Anity Nowak w czwartym odcinku „SDP Cafe”. Premiera rozmowy we wtorek, 15 listopada o godz. 19 na portalu sdp.pl i na kanale stowarzyszenia na YouTube.

Katarzyna Rodziewicz, przed laty, gdy była dziennikarką Radia PiK, w poszukiwaniu ciekawych dla słuchaczy miejsc, przypadkowo trafiła na zrujnowany dworek w Sielcu koło Żnina. Posiadłość ta niegdyś należała do rodziny admirała Józefa Unruga, twórcy Marynarki Wojennej w II RP, obrońcy Helu w czasie kampanii wrześniowej 1939 rok. Mimo, iż obiekt wyglądał „jak Wrocław w 1945 roku”, postanowiła zaopiekować  się tym miejscem i przywrócić mu dawny blask. Jak mówiła w jednym z wywiadów: „Dbam o pamięć o przeszłości, dla tych, którzy są i będą, w hołdzie tym, którzy byli”. Robi wszystko, aby pamięć o dawanych mieszkańcach dworu przetrwała. Zorganizowała w nim Izbą Admiralską Józefa Unruga, w której zgromadziła bezcenne pamiątki po admirale, organizuje Noce Muzeów, Europejskie Dni Dziedzictwa, liczne wystawy, konkursy. Pisze artykuły poświęcone Józefowi Unrugowi.

Bycie strażnikiem pamięci to nie jedyna pasja Katarzyny Rodziewicz. Maluje, pisze wiersze, wydała tomiki poetyckie:  „Historia bytu codzienna”, „Pisane sobą”, „Swojskie widzenie”, „Stany podgorączkowe”. W Dworze Marzeń prowadzi różne warsztaty, m.in.  z zakresu historii ziemiaństwa, savoir-vivru, architektury krajobrazu, dziennikarstwa. O tych licznych działaniach z Katarzyną Rodziewicz rozmawiać będzie Anita Nowak, prezes Pomorsko- Kujawskiego Oddziału SDP.

Druga edycja „SDP Cafe” to przygotowany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich cykl 15 rozmów z twórcami kultury. Dziennikarze odwiedzają ich z kamerą w domach, pracowniach lub zapraszają do „kawiarenki” zaaranżowanej w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal w Warszawie.

Projekt dofinansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury oraz Narodowego Centrum Kultury.

Partnerzy medialni:

Do Rzeczy, Sieci, wPolityce.pl, Radio Wnet, Informator Stolicy, portal Waw4free, Bez wierszówki, Forum Dziennikarzy