3 listopada pierwszy odcinek nowej edycji „SDP Cafe”. Krzysztof Skowroński rozmawia z Mariuszem Pilisem

Mariusz Pilis, autor filmów dokumentalnych, będzie pierwszym gościem drugiej edycji cyklu „SDP Cafe”.  Premiera rozmowy, którą poprowadzi prezes SDP Krzysztof Skowroński, w czwartek, 3 listopada o godz. 19 na stronie sdp.pl i na kanale stowarzyszenia na YouTube.

Nowa edycja „SDP Cafe” to cykl 15 rozmów dziennikarzy z twórcami kultury. Bohaterem pierwszego odcinka będzie Mariusz Pilis, autor wielu filmów dokumentalnych m.in. o Kaukazie, Rosji, Azji Środkowej, Bliskim Wschodzie. Współpracował z różnymi telewizjami, nie tylko polskimi, ale też z duńską TV2, holenderską VPRO czy brytyjskimi BBC i Channel 4.

Jego filmy wyróżniono wieloma nagrodami. Jeden z ostatnich dokumentów – „Teraz i w godzinę śmierci” był nominowany w kategorii „najlepszy film”, do prestiżowej nagrody na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich „Mirabile Dictu” – nazywanym katolickim Oscarem.

W szczerej rozmowie z prezesem SDP Krzysztofem Skowrońskim Mariusz Pilis  opowie m.in. jaki jest jego najważniejszy film. Wyjaśni co zainspirowało go do jego nakręcenia i w jaki sposób udało mu się dotrzeć do bohaterów. Zdradzi też jak dokument ten wpłynął na jego życie.

Link do transmisji TUTAJ.

Projekt dofinansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury oraz Narodowego Centrum Kultury.

Partnerzy medialni:

Do Rzeczy, Sieci, wPolityce.pl, Radio Wnet, Informator Stolicy, portal Waw4free, Bez wierszówki, Forum Dziennikarzy