Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Nowe ustalenia w sprawie morderstwa Jana Kuciaka

Nowe ustalenia w sprawie morderstwa Jana Kuciaka

Oskarżony o zlecenie zabójstwa słowackiego dziennikarza Jana Kuciaka i jego narzeczonej, Marian Kocner był w dobrych kontaktach z najważniejszymi politykami w kraju – wynika z wiadomości ujawnionych z komunikatora internetowego biznesmena.

Jak pisze Onet.pl, policja odszyfrowała wiadomości z komunikatora internetowego Threema należącego do Mariana Kocnera. Ten kontrowersyjny biznesmen przebywa w areszcie z zarzutem zlecenia morderstwa dziennikarza słowackiego portalu Aktuality.sk Jana Kuciaka oraz jego narzeczonej Martiny Kusnirovej, do którego doszło 21 lutego 2018 r.

Z wiadomości wynika, że Marian Kocner często spotykał się z ówczesnym premierem Słowacji Robertem Fico oraz rozmawiał przez telefon z ministrem spraw wewnętrznych Robertem Kalinakiem. Jak powiedział dziennikarzom „Dennik N”,  Roman Kvasnica, adwokat Zlaticy Kusnirovej (matki Martiny), odszyfrowane wiadomości mogą okazać się decydującymi dowodami przeciwko Kocnerowi i drugiej z oskarżonych o zlecenie zabójstwa osób Alenie Zsuzsovej.

jka, źródło: Onet.pl, fot. Wikimedia