6 grudnia nowy odcinek „SDP Cafe”: Mateusz Kossakowski rozmawia z Andrzejem Zbigniewem Brzozowskim

Tym razem w „SDP Cafe” może być… śmiesznie. Bohaterem dziesiątego odcinka będzie bowiem satyryk, autor tekstów piosenek, publicysta Andrzej Zbigniew Brzozowski. Premiera rozmowy, którą przeprowadził Mateusz Kossakowski,  6 grudnia o godz. 19 na portalu sdp.pl i na kanale SDP na YouTube.

Swój pierwszy kabaret – „Dziura” –  Andrzej Zbigniew Brzozowski założył na studiach w latach 70. ubiegłego wieku. Pierwszy kabaret i od razu sukces – pierwsze miejsce na Lidzbarskich Biesiadach Humoru i Satyry. Po takim początku kariery było już tylko lepiej i oczywiście jeszcze… śmieszniej. Jako członek kabaretu „Luźna Grupa” zdobył nagrodę indywidualną w Konkursie Inicjatyw Kabaretów Studenckich w Krakowie, później w swojej karierze współpracował z „Trzecim Oddechem Kaczuchy”, a w 1982 roku, wraz z grupą przyjaciół, założył „Kaczki z Nowej Paczki”, z którymi z powodzeniem występuje do dziś.

W swoim dorobku ma 12 płyt z własną twórczością (jako autor tekstów i wykonawca) oraz dwa tomiki wierszy satyrycznych. W ubiegłym roku  nakładem Oddziału Warmińsko-Mazurskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich ukazała się książka Andrzeja Zbigniewa Brzozowskiego „Twarze olsztyńskiej estrady”. Składają się na nią wywiady, które w latach 2019 – 2021 przeprowadził z twórcami, muzykami i artystami olsztyńskiej sceny estradowej.

Druga edycja „SDP Cafe” to przygotowany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich cykl 15 rozmów z twórcami kultury. Dziennikarze odwiedzają ich z kamerą w domach, pracowniach w różnych miejscach Polski lub zapraszają do „kawiarenki” zaaranżowanej w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal w Warszawie.

Projekt dofinansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury oraz Narodowego Centrum Kultury.

Partnerzy medialni:

Do Rzeczy, Sieci, wPolityce.pl, Radio Wnet, Informator Stolicy, portal Waw4free, Bez wierszówki, Forum Dziennikarzy.