Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Apel Uczestników IV Polsko-Ukraińskiego Forum Dziennikarzy

Apel Uczestników IV Polsko-Ukraińskiego Forum Dziennikarzy

Apel Uczestników  IV Polsko-Ukraińskiego Forum Dziennikarzy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich  i Narodowego  Związku Dziennikarzy Ukrainy

My, polscy i ukraińscy dziennikarze  apelujemy do władz Ukrainy o nie wprowadzanie do ukraińskiego systemu prawnego przepisów przewidujących kary grzywny, a nawet więzienia dla dziennikarzy.

Wprowadzenie tych przepisów zapowiedziane jest w projekcie ustawy o zwalczaniu dezinformacji, który przedstawił 20 stycznia b.r. minister kultury, młodzieży i sportu Ukrainy Wołodymyr Borodiański.  W naszej ocenie w  inicjatywie , jaką jest  obrona przed dezinformacją, atakami hybrydowymi i fake newsami  nie powinny się znaleźć  instrumenty zagrażające wolności słowa.  W obecnej sytuacji wojny hybrydowej szczególnie po aneksji Krymu przez Rosję  i wojny  na wschodzie Ukrainy , warto  zdawać sobie sprawę z tego, iż dziennikarze  i środki masowego komunikowania  są  sojusznikami  każdego, kto chce chronić krajową przestrzeń informacyjną Ukrainy przed kłamstwami i manipulacją.

Straszenie dziennikarzy sankcjami karnymi  jest sprzeczne z zasadą wolności słowa  demokratycznego państwa. W Polsce takie przepisy obowiązują i zostały wprowadzone przez władze komunistyczne w celu represjonowania dziennikarzy. Mimo iż od okresu transformacji ustrojowej minęło ponad 30 lat, nie udało ich się usunąć z polskiego prawa.

Szkodzi to realizacji zasady wolności słowa i swobody wypowiedzi.

Uchwalenie podobnych przepisów na Ukrainie obecnie byłoby jedynie powtórzeniem tych samych błędów .

Uczestnicy IV Polsko-Ukraińskiego Forum Dziennikarzy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich  i Narodowego  Związku Dziennikarzy Ukrainy

Kazimierz Dolny, 23 stycznia 2020

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.