Home / Z życia SDP  / Dziennikarze obrazu. ZAPOWIEDŹ

Dziennikarze obrazu. ZAPOWIEDŹ

Muszą być szybcy w działaniu, spostrzegawczy, przebojowi, w mig podejmować decyzję, 30 czerwca w ramach cyklu „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom” o swojej pracy Krzysztofowi Skowrońskiemu opowiedzą wybitni fotoreporterzy. Zapraszamy do oglądania spotkania na portalu sdp.pl. Premiera o godz. 18.

Można o nich powiedzieć, że są dziennikarzami specyficznego rodzaju, też opisują świat, tyle że nie słowem, a obrazem. Są w centrum wydarzeń – czasami jedno dobre ujęcie, zatrzymane w obiektywnie aparatu, bardziej przemawia niż długi artykuł. O swoim zawodzie opowiedzą prawdziwi mistrzowie kadru.

Donat Brykczyński, szef Klubu Fotografii Prasowej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, autor wybitnych zdjęć zza kulis sceny politycznej, wie jak dużo można wyczytać z miny polityka, jeśli uda się ją dobrze uwiecznić.

Kuba Kamiński to bardzo aktywny młody fotoreporter, pracował m.in. dla „Rzeczpospolitej” i Polskiej Agencji Prasowej. Kilka dni temu, podczas gali rozdania Nagród SDP, odebrał II Nagrodę im. Erazma Ciołka za fotoreportaż „Warszawski Marsz Niepodległości”.

Jacek Marczewski, m.in. autor projektu Wisła, w ramach którego stworzył cykl fotografii przedstawiających „królową polskich rzek”. Zamknął w kadrach zarówno nadwiślańskie krajobrazy, jak i ludzi pływających na tradycyjnych drewnianych łodziach. Uchwycił atmosferę, a także różne sytuacje i sceny z życia nad Wisłą.

Spotkania z fotoreporterami poprowadzi Krzysztof Skowroński, prezes SDP i redaktor naczelny Radia Wnet.

Cykl imprez „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom” dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura w sieci”, którego celem jest wsparcie upowszechniania dorobku kultury w internecie w czasie pandemii koronawirusa.

WIĘCEJ O CYKLU ORAZ WCZEŚNIEJSZE IMPREZY