Home / Z życia mediów  / Dzienniki w kwietniu: „Puls Biznesu” i „Parkiet” na plusie

Dzienniki w kwietniu: „Puls Biznesu” i „Parkiet” na plusie

Wśród ogólnopolskich dzienników w kwietniu 2019 r tylko dwa tytuły poprawiły swoją sprzedaż w porównaniu do tego samego miesiąca ubiegłego roku. Największe spadki dotknęły zaś „Gazetę Polską Codziennie” i „Gazetę Wyborczą”.

Najlepiej sprzedającą się gazetą w Polsce pozostaje „Fakt”, którego średnia sprzedaż w kwietniu 2019 r., wyniosła 218 529 egz., o 10,59 proc. mniej niż w analogicznym okresie rok wcześniej – wynika z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy. Na drugim miejsce znalazł się „Super Express” z wynikiem 110 761 egz. (spadek o 6,23 proc.), a na trzecim „Gazeta Wyborcza”, której sprzedaż zmniejszyła się o 11 proc. do 85 974 egz. Kolejne pozycje zajęły: „Rzeczpospolita” – 41 727 egz. (spadek o 7,69 proc.), „Dziennik Gazeta Prawna” – 35 037 egz. (spadek o 8,54 proc.), „Przegląd Sportowy” – 21 694 egz. (spadek o 6,17 proc.), „Gazeta Polska Codziennie” – 13 214 (spadek o 16,05 proc.). Zestawienie zamykają dwa tytuły, które poprawiły swój wynik: „Puls Biznesu” o 5,77 proc. do 9 398 egz. i „Parkiet Gazeta Giełdy” o 0,96 proc. do 3896 egz.

jka, źródła: ZKDP, Wirtualnemedia.pl