Home / Z życia mediów  / Film Jolanty Hajdasz nagrodzony na Festiwalu „KSF Niepokalana 2019”

Film Jolanty Hajdasz nagrodzony na Festiwalu „KSF Niepokalana 2019”

„Powrót” w reżyserii Jolanty Hajdasz, wiceprezes SDP i dyrektor CMWP SDP, zdobył II nagrodę w kategorii „Dokument historyczny” na zakończonym w niedzielę XXXIV Międzynarodowym Katolickim Festiwalu Filmów i Multimediów „KSF Niepokalana 2019”.

„Powrót” to trzeci dokument Jolanty Hajdasz, po „Zapomnianym męczeństwie” i „Żołnierzu niezłomnym Kościoła”, o arcybiskupie Antonim Baraniaku, salezjaninie, kapelanie i sekretarzu Prymasów Polski Augusta Hlonda i Stefana Wyszyńskiego. Duchowny mimo gehenny, jaką przeżył w ubeckim więzieniu, pozostał niezłomny.

Nagroda na Festiwalu „KSF Niepokalana 2019”, to kolejne w tym roku wyróżnienie dla filmu „Powrót”. W kwietniu dokument otrzymał Feniksa 2019 – główną nagrodę Stowarzyszenia Wydawców Katolickich w kategorii Multimedia.

Na organizowany przez Katolickie Stowarzyszenie Filmowe im. św. Maksymiliana Marii Kolbego XXXIV Międzynarodowy Katolicki Festiwal Filmów i Multimediów „KSF Niepokalana 2019”.  wpłynęły 64 prace  z 12 krajów: Białorusi, Filipin, Guatemalii, Hiszpanii, Hong Kongu, Indii, Łotwy, Szwecji, Ukrainy, USA, Wenezueli i Polski. Grand Prix zdobył film Rafała Brylla „Kresy”. Ten fabularyzowany dokument opowiada o zbrodniach ludobójstwa dokonywanych na Polakach przez ukraińskich banderowców za to tylko, że byli Polakami i katolikami.

jka, fot. Twitter/Jolanta Hajdasz

Więcej o filmie „Powrót”