Home / Klub Publicystyki Kulturalnej  / Janusz Lewandowski w Klubie Publicystki Kulturalnej SDP

Janusz Lewandowski w Klubie Publicystki Kulturalnej SDP

Gościem pierwszego w 2020 r. spotkania Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP, które odbyło się 8 stycznia, był Janusz Lewandowski, znany artysta malarz, absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (dyplom w pracowni Artura Nacht-Samborskiego w 1964 r.), laureat wielu nagród i wyróżnień.

Malarstwo Lewandowskiego jest zwykle kojarzone z polskim symbolizmem i ekspresjonizmem, jednak zarówno w swej formie, jak i w sferze znaczeń wykracza daleko poza konwencje sztuki polskiej przełomu XIX i XX wieku. Janusz Lewandowski tak maluje otaczający nas świat Mazowsza, że w każdym z nas potrafi znaleźć strunę wrażliwości, na której grają jego obrazy. Odkrywamy nagle, że nawet zwyczajny krajobraz, zwyczajne trawy, pole, czy majaczące na horyzoncie sylwetki są piękne – są to najczęściej młodzi chłopcy i dziewczęta, ale też pogrążeni w smutku starcy. Ekspresję obrazów pogłębia japonizująca kompozycja, z uciętymi w kadrze obiektami, asymetrią w kształtowaniu częstokroć pustej przestrzeni, zamkniętej niską linią horyzontu. Obrazy Lewandowskiego cechuje zgaszony, subtelny koloryt i wyrafinowana faktura. Artysta nie podąża za modą. Maluje to co w duszy mu gra. Jest również wytrwałym kolorystą operującym zdyscyplinowaną, stłumioną paletą barwną oraz wyrafinowaną fakturą.

Zapis audio spotkania z Januszem Lewandowskim

Fot. Jolanta Hajdasz