Home / Z życia mediów  / Jedynka z najniższą słuchalnością w historii badań

Jedynka z najniższą słuchalnością w historii badań

Program 1 Polskiego Radia w okresie od marca do maja 2020 roku zanotował słuchalność na poziomie 4,4 proc. To najsłabszy wynik tej stacji w historii badań radiowych.

Jak wynika z najnowszej fali badania Radio Track Kantar Polska, podanej przez portal Wirtualnemedia.pl, liderem rynku radiowego w naszym kraju pozostaje RMF FM,  którego udział w słuchalności od marca do maja 2021 roku wyniósł 30,1 proc.  W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku stacja ta miała wynik gorszy o 0,5 pkt. proc. Drugą pozycję zajęło Radio ZET z udziałem na poziomie 12,3 proc. (spadek o 0,8 pkt. proc.), a trzecią sieć Eska z wynikiem 7,6 proc. (wzrost o 0,8 pkt. proc.).

Na czwartej pozycji znalazła się radiowa Jedynka, której udział zmalał o 0,8 pkt. proc. do 4,4 proc. To najgorszy wynik tej rozgłośni od początku prowadzenia badań radiowych. Dopiero na jedenastym miejscu w zestawieniu znalazł się Program 3 Polskiego Radia, z wynikiem 2,5 proc. udziału w słuchalności. Trójka zanotowała największy spadek w zestawieniu, wynoszący 2,1 pkt. proc.

opr. jka, źródło: Wirtualnemedia.pl