Jolanta Hajdasz w „Wywiadzie z chuliganem” w TV Republika i Radiu Poznań

Przejęcie czy likwidacja? Jakimi metodami będzie „odpolityczniać” media publiczne nowy rząd i czy  naprawdę czeka nas polowanie na niepokornych i niezależnych dziennikarzy ?  –  to problemy poruszane w najnowszym odcinku autorskiej audycji red. Piotra Lisiewicza z „Gazety Polskiej” pt. „Wywiad z chuliganem” . Tym razem gościem programu była Jolanta Hajdasz, dyrektor CMWP SDP. W audycji poruszono także temat procesu o „naruszenie dóbr osobistych”, jaki przeciwko Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich wniósł do sądu  Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych. Przyczyna pozwu jest  działalność CMWP SDP w obronie  pozywanej przez OMZRiK red. Agnieszki Siewiereniuk-Maciorowskiej. Dziennikarka  ujawniała w 2018 roku działania założyciela i fundatora fundacji OMZRiK Rafała Gawła, który był skazany za malwersacje i oszustwa finansowe w prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej, a zdaniem przedstawicieli Ośrodka ukazywanie obecnych związków między nimi, a ich fundatorem jest naruszaniem dóbr osobistych organizacji. Wolę odsiedzieć wyrok, niż przepraszać ośrodek od rzekomej ksenofobii za obronę dziennikarki, która opisywała ich realne związki z fundatorem skazanym za oszustwa i malwersacje finansowe – powiedziała Jolanta Hajdasz. Program emitowany jest w TV Republika i na antenie Radia Poznań.

Cała audycja jest tu: