Klaudia Rosińska laureatką nagrody za najlepszą publikację z zakresu Katolickiej Nauki Społecznej za książkę o problemie fake newsów

Fot. Twitter/Civitas Christiana

Ekspertka radiowej Trójki dr Klaudia Rosińska – współautorka cyklu „News, albo fake news? Oto jest pytanie” została laureatką nagrody za najlepszą publikację z zakresu Katolickiej Nauki Społecznej. Nagrodę wręczono podczas VI Festiwalu Katolickiej Nauki Społecznej w Warszawie.

Książka dr Klaudii Rosińskiej „Fake news jako wyzwanie dla współczesnej etyki i edukacji medialnej w świetle nauczania Kościoła o środkach społecznego przekazu” nawiązuje do idei rzetelnego dziennikarstwa, jako ważnego i potrzebnego sposobu przeciwdziałania dezinformacji, a także roli nadawców publicznych i realizowanej misji edukacji społecznej na rzecz dobrego i odpowiedzialnego użytkowania mediów.

Klaudia Rosińska jest współautorką programu „News, albo fake news? Oto jest pytanie”, nadawanego w Programie 3 Polskiego Radia, codziennie od poniedziałku do piątku, w popołudniowej audycji „Zapraszamy do Trójki” ( ok. godz. 17.45). Wraz z prowadzącym Piotrem Łodejem rozmawiają w audycji o dezinformacji i cyberbezpieczeństwie. Słuchacze mogą się dowiedzieć jak weryfikować informacje pochodzące m.in. z mediów społecznościowych oraz internetu.

VI Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej, odbywał się w dniach 27-28 września. Jego głównym celem było propagowanie nauczania społecznego Kościoła wśród osób aktywnie uczestniczących w życiu samorządowym i gospodarczym oraz działających w obszarach edukacji i ekonomii społecznej.

opr.jka, źródło: Polskie Radio