Komornik ma ściągać od TVN karę za emisję reportażu „Bielmo. Franciszkańska 3”

Fot. Wikipedia

Przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Maciej Świrski poinformował, że podjął decyzję o windykacji 550 tys. zł kary jaką TVN miał zapłacić za emisję reportażu „Bielmo. Franciszkańska 3”.

„Ponieważ nadawca TVN SA nie uiścił w terminie kary pieniężnej w wysokości 550 tys. zł wymierzonej za naruszenie art 18 ust. 1 i 2 ustawy o rtv w audycji „Franciszkańska 3” podjąłem decyzję o windykacji dla Skarbu Państwa należności budżetowych od ukaranej” – napisał w serwisie X Maciej Świrski.

Karę KRRiT nałożyła na spółkę TVN SA na początku marca. Rada podkreśliła wówczas, że w toku postępowania wyjaśniającego eksperci potwierdzili, iż materiał Marcina Gutowskiego „Bielmo. Franciszkańska 3”, który oskarżał kard. Karola Wojtyłę o tuszowanie przypadków pedofilii wśród duchownych,  nie spełnia kryteriów reportażu oraz standardów etyki dziennikarskiej. Wykazano w nim m.in. brak obiektywizmu i rzetelności dziennikarskiej, wybiórczą selekcją źródeł, ahistoryczną interpretacją faktów i posługiwanie się przez twórców technikami manipulacyjnymi, zakazanymi w pracy dziennikarskiej (pisaliśmy o tym TUTAJ).

TVN uznał wówczas, że decyzja o nałożeniu kary „godzi w wolność mediów i jest próbą wprowadzenia cenzury” i zapowiadał odwołanie się do sądu.

opr. jka, źródło: X