Koncesja dla TVN24 przedłużona

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji postanowiła udzielić Spółce TVN koncesji na kolejny okres, na rozpowszechnianie programu TVN24. Organ podjął też uchwałę, w której stwierdził, że nadawca ten nie powinien otrzymać koncesji.

Jak podaje portal Press.pl, za przedłużeniem koncesji podczas środowego posiedzenia KRRiT głosowało czworo członków: przewodniczący Witold Kołodziejski, wiceprzewodnicząca Teresa Bochwic, Elżbieta Więcławska-Sauk i Andrzej Sabatowski. Przeciwko był tylko Janusz Kawecki.

W środę też KRRiT przyjęła uchwałę, w której czytamy: „Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji stwierdza, że w jej ocenie, w świetle obecnie obowiązujących przepisów prawa, nie jest uprawnionym do uzyskania koncesji w zakresie rozpowszechniania programów radiowych lub telewizyjnych w Polsce  podmiot z siedzibą w Polsce, w którym udział kapitałowy podmiotu dominującego  spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego przekracza 49%”.

W uchwale zobowiązano przewodniczącego Rady do wezwania koncesjonariuszy, których ten problem dotyczy „do dostosowania swoich struktur kapitałowych do wymagań  określonych w art. 35 ust. 2 ustawy o radiofonii i telewizji” oraz zwrócenia się do premiera do podjęcia prac legislacyjnych, które uporządkowałyby regulacje prawne w tym zakresie.

TVN w komunikacie skomentował, iż uchwała KRRiT „ zmusza Discovery do ograniczenia działalności w Polsce i stanowi bezpośrednie zagrożenie dla rządów prawa i wolności mediów oraz wywołuje niepokój wśród inwestorów zagranicznych w Polsce.”

opr. jka, źródła: KRRiT, TVN, Press.pl, fot. Wikipedia