Home / Bez kategorii  / Konferencja prasowa z Romanem Suszczenko

Konferencja prasowa z Romanem Suszczenko

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich i Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej zapraszają na konferencję prasową z udziałem Romana Suszczenko, byłego korespondenta ukraińskiej agencji Ukrinform w Paryżu, skazanego przez rosyjskie władze na 12 lat więzienia i uwolnionego we wrześniu 2019 w ramach wymiany więźniów pomiędzy Ukrainą i Rosją.

26.11.2019 godz. 11:00 Dom Dziennikarza, Foksal 3/5, Warszawa

W konferencji prasowej udział wezmą:

Roman Suszczenko –  dziennikarz Ukrinform wraz z córką Julią Suszczenko, dziennikarką Ukrinform

Andrij Deszczycia – Ambasador Ukrainy w Polsce

Krzysztof Skowroński – Prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich

Jolanta Hajdasz – Dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy CMWP

Konferencji prasowej towarzyszy wystawa rysunków, które powstały podczas pobytu Romana Suszczenki w moskiewskim areszcie śledczym Lefortowo w latach 2016 – 2018.

Wydarzenie zorganizowane w związku z przypadającym 21 listopada Dniem Godności i Wolności, świętem obchodzonym na Ukrainie dla upamiętnienia Rewolucji Pomarańczowej z 2004 roku i Rewolucji Godności z 2013 roku.

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.