Home / Z życia SDP  / Laureaci warmińsko-mazurskich nagród dziennikarskich

Laureaci warmińsko-mazurskich nagród dziennikarskich

Podczas Gali Dziennikarzy Warmii i Mazur zorganizowanej przez Oddział Warmińsko-Mazurski Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, w ramach VII Dni Seweryna Pieniężnego, poznaliśmy laureatów kilku konkursów.

Laur Dziennikarza Warmii i Mazur za całokształt twórczości otrzymał Romuald Karaś (na zdjęciu). W X Konkursie im. Seweryna Pieniężnego przyznano dwie Nagrody Główne, przypadły one dr. Mariuszowi Korejwo z Archiwum Państwowego w Olsztynie, publikującemu m.in. w „Debacie”, oraz Zbigniewowi Rytelowi, wywodzącemu się z Dobrego Miasta dziennikarzowi i reżyserowi filmów dokumentalnych. Wyróżnienia honorowe zdobyły: Beata Brokowska z „Gazety Olsztyńskiej” i Kinga Grabowska z Radia Olsztyn.

Nagrodę Wolności Słowa im. ks. Benedykta Przerackiego otrzymał Adam Jerzy Socha (Radio Olsztyn, „Debata”, portal sdp.pl), zaś Nagrodą dla Młodego Dziennikarza wyróżniono Martę Wiśniewską z Radia UWM FM w Kortowie.

Podczas Gali Dziennikarzy Warmii i Mazur ogłoszono również wyniki Ogólnopolskiego Konkursu na rysunek prasowy im. Aleksandra Wołosa. Główną nagrodę jury przyznało Sławomirowi Łuczyńskiemu za pracę „Temida” opublikowaną na portalu łódzkie.pl. Więcej o tym konkursie można przeczytać tutaj.

opr. jka, źródło: Olsztyn24.com, fot. Olsztyn24.com