Home / Z życia mediów  / Nagrodzą dziennikarzy z akademickim zacięciem

Nagrodzą dziennikarzy z akademickim zacięciem

16 marca poznamy laureatów tegorocznej edycji nagrody AKLAUD, przyznawanej osobom łączącym pracę w mediach z aktywnością akademicką.

Nagrody AKLAUD zostaną wręczone podczas Gali Akademickiego Lauru Dziennikarskiego 2019, która odbędzie się w Trybunale Koronnym w Lublinie.
Akademicki Laur Dziennikarski to ustanowiona w 2014 r. coroczna nagroda przyznawana lubelskim dziennikarzom w dwóch kategoriach: AKLAUD oraz AKLAUD Młodych.
Tegoroczni nominowani do nagrody AKLAUD to: red. dr Anna Duda (związana z TVP Lublin reżyserka filmów dokumentalnych, scenarzystka, wykładowca UMCS w Lublinie), red. Katarzyna Michalak (reportażystka z Radia Lublin, doktorantka UMCS), red. dr Wiesława Szymczuk (TVP Lublin, UMCS i Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie), red. dr Bogusław Wróblewski (założyciel i redaktor naczelny czasopisma „Akcent”, wykładowca UMCS) oraz red. prof. Natasza Ziółkowska-Kurczuk (TVP Lublin i UMCS).

Natomiast o zwycięstwo w kategorii AKLAUD Młodych rywalizują Bartosz Koterba (opiekun pracowni radiowej KUL) i Łukasz Kucharski (TV UMCS).
Dotychczas nagrody AKLAUD otrzymali: Alojzy Leszek Gzella, Maria Brzezińska, Piotr Zdanowicz, Małgorzata Sawicka, Marek Skowronek, Marcin Sanakiewicz, Ewa Bulisz, Martyna Podolska oraz Mateusz Kasiak.

Tomasz Nieśpiał