Home / Z życia mediów  / Dariusz Rosiak zbiera na podcast „Raport o stanie świata”

Dariusz Rosiak zbiera na podcast „Raport o stanie świata”

Dariusz Rosiak rozpoczął zbiórkę w serwisie Patronite.pl na produkcję audycji „Raport o stanie świata” w formie podcastu.

Rosiak program o takim tytule prowadził w radiowej „Trójce”, z którą był związany od 2006 r.. W styczniu tego roku rozgłośnia zakończyła jednak z nim współpracę. Z apelem o przywrócenie dziennikarza do pracy wystąpiło Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP (tutaj). Pismo w tej sprawie wysłał do kierownictwa Programu 3 Polskiego Radia również Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar (pisaliśmy o tym tutaj).

We wtorek Dariusz Rosiak poinformował na Facebooku, że rozpoczyna zbiorkę publiczną na produkcję „Raportu o stanie świata”, który będzie udostępniany w formie podcastu. Datki można wpłacać poprzez serwis Patronite.pl. Określono tam trzy progi potrzebnych środków. 5 tys. zł – to minimalna kwota, za którą uda się raz w miesiącu wyprodukować audycję. Za 12 tys. zł „Raport….” będzie mógł się rozwijać, być bardziej dostępny i częściej nadawany. Zabranie 25 tys. zł  zapewniłoby produkcję czterech odcinków „Raportu…” miesięcznie i rozpowszechnianie programu na ogólnie dostępnych platformach podcastowych. A w przyszłości mogłoby być punktem wyjścia do budowy platformy podcastowej skupionej wokół programu.

Dariusz Rosiak to dziennikarz z wieloletnim stażem, był korespondentem w Londynie, publikował w „Życiu”, „Życiu Warszawy”, „Tygodniku Powszechnym”. Pracował w BBC i „Rzeczpospolitej”.  Pełnił funkcje zastępcą redaktora naczelnego „Newsweek Polska” oraz  naczelnego tygodnika „Ozon.

jka, źródło: Patronite.pl, fot. Wikimedia.pl