Home / Z życia mediów  / RPO pyta kierownictwo Trójki o zwolnienie Rosiaka

RPO pyta kierownictwo Trójki o zwolnienie Rosiaka

Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar wysłał pismo do dyrektora Trójki z pytaniem o powody zakończenia współpracy z Dariuszem Rosiakiem.

Rosiak z Programem III Polskiego Radia był związany od 2006 r., prowadził audycję  „Raport o stanie świata”. W styczniu rozgłośnia zakończyła z nim współpracę, jak twierdził w mediach dziennikarz, bez merytorycznego uzasadnienia tej decyzji.

Za apelem o przywrócenie Rosiaka do pracy w publicznym radiu wystąpiło Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP (tutaj). Kilka dni temu głos w tej sprawie zabrał również Rzecznik Praw Obywatelskich. Adam Bodnar, w swoim piśmie skierowanym do dyrektora Trójki Tomasza Kowalczewskiego, zauważa, iż  temat zmian kadrowych w mediach publicznych wywołuje obawy dotyczące utrzymania wysokiego poziomu standardów dziennikarskiego. Podkreśla, że w pracy dziennikarza opiniotwórczego szczególnie istotne są bowiem profesjonalizm, doświadczenie i wiedza merytoryczna.

„Zasadny jest postulat, by wszelkie zmiany kadrowe były przeprowadzone z uwzględnieniem ich ewentualnego wpływu na jakość prezentowanych materiałów prasowych” – pisze RPO.

jka, źródło: RPO, fot. Wikimedia