Lutowe spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Elżbieta Królikowska-Avis będzie gościem Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP, w środę 2 lutego o godz. 17. Spotkanie będzie transmitowane na naszym kanale na YouTube (TUTAJ) oraz na portalu sdp.pl.

Drugie w 2022 roku spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP odbędzie się, mimo pandemii, ale z zachowaniem rygorów sanitarnych – w środę, 2 lutego 2022 r., o godz. 17.00, jak zwykle w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie. Gościem będzie Elżbieta Królikowska-Avis z nową swoją książką „Cywilizacja Zachodu na rozdrożach wartości” (Wydawnictwo Zysk i S-ka, Warszawa 2021).

Serdecznie zapraszam!

Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

ELŻBIETA KRÓLIKOWSKA – AVIS

Publicystka, pisarka, tłumaczka. Studia polonistyczne /specjalizacja filmowa/ skończyła w Uniwersytecie Łódzkim. W 1970 roku została aresztowana za udział w nielegalnej organizacji „RUCH” i otrzymała wyrok 2 lat więzienia. W 1975 roku, po pięcioletniej przerwie,   zaczyna publikować jako freelancer w tygodnikach „KULTURA”, „EKRAN” i „TYGODNIK KULTURALNY” /stały felieton/. Etat dziennikarski otrzymała wraz z zelżeniem komunistycznego systemu w 1980 roku. W latach od 1980 do 1982 pracuje jako redaktor działu tygodnika „FILM”, zweryfikowana negatywnie w stanie wojennym, znów traci pracę. Po ośmiu miesiącach bezrobocia, zostaje zatrudniona w tygodniku „ANTENA”, wydawanym przez Telewizję Polską. W tym czasie pisuje także do tygodnika „FILM”, jest recenzentką filmową magazynu radiowego „CZTERY PORY ROKU” oraz dziennika telewizyjnego „PANORAMA” Stypendystka polskiego Ministerstwa Kultury i Sztuki do Hiszpanii / 1978/ oraz hiszpańskiego Ministerstwa Kultury i Sztuki do Madrytu /1989/.

Od 1989  do 2016 roku zamieszkiwała w Wielkiej Brytanii. Przez kilka lat współpracowała z  BBC i  „DZIENNIKIEM POLSKIM” /”The Polish Daily”/, ukazującym się w Londynie. Przez kilkanaście lat była korespondentką miesięczników „KINO” i „FILM” /stały komentarz/, następnie dzienników „ŻYCIE” /stały felieton/ i „SUPER-EXPRESS”, dawnego tygodnika „WPROST” i obecnej „GAZETY POLSKIEJ”. Od 2016 do 2018 doradca ds. brytyjskich MSZ, dziś niezależny ekspert. Członek Komitetu Sterującego Polsko-Brytyjskiego Forum Belvedere oraz wiceprzewodnicząca Rady Programowej PR. Aktualnie współpracuje z  portalami  wpolityce.pl i Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, zamieszczając tam komentarze polityczne. A także z POLSKIM RADIEM, PR 24 oraz  stacjami  telewizyjnymi TVP, TVP INFO, POLSAT NEWS i REPUBLIKA.

Tłumaczka literatury z języka angielskiego, m.in. światowych bestsellerów „Diana: prawdziwa historia” i „Monika Lewinsky: jej historia” Andrew Mortona. Napisała także kilka książek o tematyce  filmowej: ”Śladami Bunuela. Szkice o filmie hiszpańskim”, „Opowieści kina metyskiego. Kinematografie latynoamerykańskie” oraz pierwszą w Polsce encyklopedię filmu dla dzieci – „Seans magiczny czyli ABC młodego kinomana”. W 2002 roku opublikowała, pod patronatem British Council,  zbiór felietonów pt. ”Prosto z Piccadilly”, opowiadających o brytyjskim kinie lat 90., a w  2015  roku –  zbiór komentarzy nt. Wielkiej Brytanii i jej miejsca  we współczesnym świecie pt. ”Róg Piccadilly i Nowego Światu”.

Zainteresowania i hobby:  podróże po świecie, praca społeczna i charytatywna, m.in. na rzecz Polskiej Wspólnoty Południowego Wybrzeża w Wielkiej Brytanii, Fundacji im. lady Sue Ryder, Fundacji Walczących o Niepodległość. Odbyła wiele podróży reporterskich: Maroko, Tunezja, Egipt, Jordania, Izrael, Emiraty Arabskie, Wyspy Zielonego Przylądka, Senegal i Gambia, Kenia i Tanzania, Madagaskar, Mauritius, Indie, Sri Lanka, Tajlandia, Malezja, Wietnam, Singapur, Chiny, Indonezja, Filipiny,  Sułtanat Brunei, Wyspy Karaibskie, Meksyk, Wenezuela.

Nagrody: laureatka nagrody im. Karola Irzykowskiego dla najlepszego krytyka filmowego 1989 roku za książki „Śladami Bunuela” i „Opowieści kina metyskiego” oraz honorowego wyróżnienia im. Kazimierza Dziewanowskiego w konkursie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich za zbiór komentarzy politycznych pt. „Róg Piccadilly i Nowego Swiatu”, 2015. W 2016 roku  została przez Prezydenta RP odznaczona Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski za „wybitne zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce”.  W 2019 roku – Krzyżem Wolności i Solidarności  i Medalem Pro Patria „za zasługi na rzecz wolności i suwerenności Polski  oraz praw człowieka w PRL”.