Magdalena Drohomirecka będzie kierowała TVP3

Magdalena Drohomirecka od 27 kwietnia pełni obowiązki dyrektora TVP3 – poinformowała Telewizja Polska.

Magdalena Drohomirecka to absolwentka historii na Uniwersytecie Jagiellońskim, dziennikarka, publicystka, reportażystka, laureatka wielu nagród dziennikarskich.

Z Telewizją Polską związana jest od dawna. Przez ponad 12 lat prowadziła serwis informacyjny „Kronika” w TVP3 Kraków, a następnie m.in. program publicystyczny „Tematy dnia”. Do 2017 roku była szefową działu programów informacyjnych w TVP3 Kraków. Od 2017 roku związana z TVP3. W czerwcu 2022 roku dołączyła do grona gospodarzy „Klubu Trójki” w Programie III Polskiego Radia. Prowadzi także ,,Debatę dnia” oraz autorską audycję „Dziedzictwo współczesności” w Polskim Radiu 24. W Radiu Kraków jest autorką audycji ,,Po co nam historia”.

Magdalena Drohomirecka jest członkiem Komisji Interwencyjnej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Wcześniej TVP3 kierował Jarosław Olechowski, który był również dyrektorem Telewizyjnej Agencji Informacyjnej i TVP Warszawa. Został on odwołany z tych funkcji 25 kwietnia, na stanowisku szefa TAI zastąpił go Michał Adamczyk.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska