Marszałek Senatu oskarżył Tomasza Sakiewicza o zniesławienie

Tomasz Grodzki skierował do sądu prywatny akt oskarżenia o zniesławienie przeciwko redaktorowi naczelnemu „Gazety Polskiej” Tomaszowi Sakiewiczowi. Powodem mają być artykuły i wypowiedzi zarzucające Grodzkiemu przyjmowanie łapówek, kiedy był lekarzem Specjalistycznego Szpitala im. prof. Alfreda Sokołowskiego w Szczecinie.

„Pan marszałek Grodzki przysłał mi grubą kopertę … z pozwem. Biorąc pod uwagę obecne sądy, grozi mi proces kopertowy” – napisał na Twitterze Tomasz Sakiewicz.

Jak podaje portal Wirtualnemedia.pl, powołując się na informacje uzyskane od pełnomocnika Tomasza Grodzkiego, mecenasa Jacka Dubois, prywatny akt oskarżenia o zniesławienie trafił już do Sądu Rejonowego dla Warszawy Śródmieścia. Mecenas Dubois tłumaczy, że „chodzi nie tylko o zniesławiające Tomasza Grodzkiego artykuły o kopertach, ale też szereg wypowiedzi Tomasza Sakiewicza w mediach społecznościowych, pomawiających marszałka Senatu.”

Redaktor naczelny „Gazety Polskiej” uważa, że pozew jest próba zastraszania świadków i dziennikarzy przez Tomasza Grodzkiego.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl, fot. Twitter