Home / CMWP SDP  / Media publiczne w Holandii. Wizyta studyjna dziennikarzy z Polski z udziałem CMWP SDP

System prasowy Holandii,  finansowanie mediów, ramy prawne,  status dziennikarza oraz funkcjonowanie w praktyce rynku mediów  – to najważniejsze tematy  wizyty studyjnej  do Amsterdamu dla dziennikarzy z Polski. Odbyła się ona w dniach 9-11 grudnia, uczestniczyło w niej 10 osób – Aleksandra Rybińska, Jolanta Hajdasz, Dominika Cosić oraz Wojciech Surmacz, Wiktor Świetlik, Mariusz Pilis, Paweł Badzio, Robert Bogdański,  Grzegorz Górny i Dorota Zielińska, która odpowiadała za organizację i program wyjazdu.

Dziennikarze mieli okazję zwiedzić Hilversum Media Park  – kilkunastohektarowy obszar wydzielony w mieście Hilversum niedaleko Amsterdamu, gdzie swoją siedzibę mają największe media  publiczne  w Holandii. Stowarzyszenia nadawców (np. Vpro, Max, Vara) którzy nadają w publicznych kanałach telewizyjnych (np. Nederland 1),  a także w publicznych stacjach radiowych, znajdują się na terenie Media Park.  Są tu także siedziby nadawców niepublicznych, takich jak RTL , w Media Parku zlokalizowane są także firmy producenckie np. Endemol, czy  NEP Holandia oraz muzeum mediów  – Holenderski Instytut  Dźwięku i Wizji.

Podstawą holenderskiego systemu medialnego jest tzw. filaryzacja . Najprościej można ją scharakteryzować na przykładzie telewizji publicznej stojącej na wielu “filarach”. Czas emisji programów jest zależny i przydzielany według ilości członków jakie dane stowarzyszenie radia i telewizji posiada. Filaryzacja życia publicznego ma być sposobem na pogodzenie bardzo zróżnicowanego społeczeństwa wielu kościołów i różnych przekonań politycznych.  Protestanci, katolicy i ateiści mają  własne media, a one mają otrzymywać tyle czasu antenowego (i funduszy),  ilu zapisanych i na nią płacących opłaty dana stacja telewizyjna liczy. Szczególne zaciekawienie uczestników wyjazdu wzbudzało  finansowanie (czy dofinansowanie) mediów holenderskich z budżetu państwa za pośrednictwem fundacji i funduszy dedykowanych mediom . Wrażenie na wszystkich zrobiła także informacja o tym iż zwalniany z pracy dziennikarz ma możliwość pobierania nawet 70% swojego ostatniego wynagrodzenia przez 24 miesiące od zwolnienia z pracy .
Wyjazd był zorganizowany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich i Ambasadę Holandii w Polsce .